Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για νέες καταγγελίες σε βάρος του για κακοποιητική συμπεριφορά, ενώ ήδη η καταγγελία για βιασμό και σωματική βλάβη έχει τεθεί στο «μικροσκόπιο» των βελγικών Αρχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Λεκάκης, αντιπαρατέθηκαν επί του θέματος, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», με τον κ. Οικονόμου να κατηγορεί για υποκρισία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να σημειώνει ότι υπάρχουν 3 πολιτικά ζητήματα.

«Όταν σκάβουμε λάκκους, όταν τερματίζουμε σε τοξικότητα προκειμένου να πλήξουμε τον αντίπαλο ενδεχομένως έρχεται η στιγμή που θα βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με τέτοια διλήμματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, με την Έφη Αχτσιόγλου να  σημειώνει ότι «δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση», και τον κ. Λεκάκη να παρεμβαίνει: «Από τον Γεωργούλη ξεκινήσαμε και έχουν φτάσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να κατηγορούν ο ένας τον άλλο».

Ο ίδιος στηλίτευσε την διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας, λέγοντας «είναι βέβαιο ότι η διαρροή έφυγε από συγκεκριμένα πρόσωπα από κόμμα της αντιπολίτευσης».

Πολιτική θύελλα για την υπόθεση Γεωργούλη – Τι είπε ο Οικονόμου

Πιο αναλυτικά, ο κ. Οικονόμου, ανέφερε:

«Για την ουσία της υπόθεσης ούτε πολλά μπορούμε να πούμε, υπάρχει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη. Στεκόμαστε  στη γενναιότητα αυτής της γυναίκας που βγήκε και κατήγγειλε. Πάντοτε είμαστε με τα θύματα που σπάνε τη σιωπή, είτε πρόκειται για έμφυλη είτε για ενδοοικογενειακή βία.  Υπάρχουν όμως στην πολιτική τους διάσταση, με αφορμή την υπόθεση αυτή, τρία πολιτικά ζητήματα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Τα τρία θέματα σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου είναι τα εξής:

«Ζήτημα πρώτο: Λένε από το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να αντιδρούν βάσει φημών. Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν, για ίδια περιστατικά, όταν μάλιστα δεν πρόκειται για πολιτικό στέλεχος αλλά για ανθρώπους με άλλες ιδιότητες, στην βάση φημών απαιτούσαν όχι απλώς αντιδράσεις από την κυβέρνηση, αλλά για παράδειγμα την κ. Μενδώνη την είχαν σταυρώσει στη βάση φημών. Με αφορμή την υπόθεση αυτή είναι ευκαιρία να προσδιορίσουν πολιτικά τα κόμματα, και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί αυτή είναι που είχε σηκώσει τότε αυτή τη Σταυροφορία, τη στάση απέναντι στα θέματα.

Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, και εν πάση περιπτώσει, όταν σκάβουμε λάκκους, όταν τερματίζουμε σε τοξικότητα προκειμένου να πλήξουμε τον αντίπαλο ενδεχομένως έρχεται η στιγμή που θα βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με τέτοια διλήμματα».

«Λέγατε για κόμμα Πάτσηδων – Να λέμε για κόμμα βιαστών;»

Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου, αναφέρθηκε στο δεύτερο ζήτημα που τίθεται και «είναι και πολύ πιο σοβαρό. Έστω ότι αποδειχθεί ότι ο κ. Γεωργούλης έχει κάνει αυτά για τα οποία κατηγορείται, η δικαιοσύνη θα αποφασίσει. Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα πρέπει να βγει κάποιο στέλεχος της ΝΔ την επόμενη μέρα και να αποκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα βιαστών»; Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα; Σε άλλη περίπτωση, για παράδειγμα στην υπόθεση του κ. Πάτση που αναλάβαμε την ευθύνη και τον απομακρύναμε.

«Κόμμα Πάτσηδων» αποκαλούσαν την ΝΔ. Τι σημαίνει όταν ένα στέλεχος ενός κόμματος επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά; Ότι το σύνολο των στελεχών, το κόμμα ή ο κόσμος που το ακολουθεί ότι ταυτίζεται με αυτή την παραβατική συμπεριφορά; Δεν θα εργαλειοποιήσω την συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ταυτίζει ένα κόμμα με τις παραβατικές πράξεις μεμονωμένων στελεχών του. Δεν υπήρχαν φέιγ βολάν της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν “πλούσιοι, έξυπνοι, λαμπεροί, δεν μας κάνει εντύπωση ότι είστε βιαστές”; Δεν υπήρχε το χάσταγκ “ΝΔ παιδεραστές” στο Twitter με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και βραχίονες, που αφορούσε καταγγελίες ανυπόστατες αναφορικά με το μεταναστευτικό και την κακοποίηση παιδιών; Με αφορμή την υπόθεση αυτή είναι καλό και με ψυχραιμία να αναλογιστούμε πόσο υποκριτική είναι αυτή η στάση και πόσο τοξική είναι αυτή η στάση στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ότι κάποιος πρόσκαιρα μπορεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη».

Ερωτηθείς αν γνώριζε ο ΣΥΡΙΖΑ για το τι συνέβαινε ο κ. Οικονόμου απάντησε «Δεν γνωρίζω, μου φαίνεται περίεργο να υπάρχει επώνυμη καταγγελία στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες είναι μια μικρή κοινότητα, και να μην είχε καλύτερη εικόνα το πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ εκεί».

Και συνέχισε με το τρίτο ζήτημα «που αφορά στη διαφορετική ευαισθησία σε ό,τι αφορά έναν οι οποίος είναι στον έλεγχος της δικαιοσύνης και σωστά απομακρύνθηκε και άμεσα για ένα βαρύτατο αδίκημα – κακούργημα που κατηγορείται. Εκεί όμως που υπάρχει ομόφωνη καταδικαστική απόφαση παράβαση καθήκοντος για το πιο ατιμωτικό αδίκημα να παραμένει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του», συνέχισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Αχτσιόγλου: «Σε ζητήματα έμφυλης βίας παίρνουμε ξεκάθαρη θέση όχι ίσων αποστάσεων»

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε:

«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, είναι μία σοκαριστική υπόθεση, είναι μια καταγγελία κακοποίησης και έμφυλης βίας. Είναι ένα αδίκημα, εφόσον αποδειχθεί, τεράστιας απαξίας. Ως γυναίκα τα θέματα αυτά είναι από τα κορυφαία αυτή τη στιγμή για τοπ ποιο και η αριστερά, για τα δικαιώματα των γυναικών, πρωτοστατεί. Για εμάς η υπόθεση αυτή είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα.

Ο τρόπος που αντιδράσαμε είναι γνωστός, από τη στιγμή που έγινε η καταγγελία μέσα σε 15 λεπτά απομακρύνθηκε ο κ. Γεωργούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κοινοβουλευτική ομάδα και του ζητήσαμε να παραδώσει και την έδρα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για γίνεται η όποια μικροπολιτική, απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης δεν θα πρέπει να γίνεται και εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση ακόμα και αν προκαλούμαστε ενίοτε από στελέχη της ΝΔ, γιατί είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Σε ζητήματα έμφυλης βίας παίρνουμε ξεκάθαρη θέση όχι ίσων αποστάσεων, υπέρ του καταγγέλλοντος/καταγγέλλουσας. Έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, υπάρχει βέβαια το τεκμήριο της αθωότητας και η ποινική διαδικασία θα βγάλει τα συμπεράσματά της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ως προς το εάν μπορούσε να γίνει κάτι νωρίτερα, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε πως, «προσωπική εικόνα δεν έχω. Καταλαβαίνω ότι υπήρξε μία φημολογία το καλοκαίρι του 2022 περί ανάρμοστης συμπεριφοράς, ερωτήθη ο ίδιος από την ευρωομάδα, απάντησε ότι αυτά είναι συκοφαντίες, δεν μείναμε σε αυτό, απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση ότι υπάρχει κάτι μεμπτό ή ανάρμοστο – ενδεχομένως να ήταν σε επίπεδο έρευνας. Δεν υπήρχε αναφορά υπόθεσης, φήμες υπήρχαν».

«Γενικώς για τα ζητήματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας το τελευταίο διάστημα μετά την έναρξη του ελληνικού Metoo έχουν αρχίσει κάποια «απόρθητα φρούρια», οι γυναίκες μιλάνε και υπάρχει κινητικότητα.

Η ανάρτηση της κ. Βαρέλη – Στεφανίδη ήταν εκτός του πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεών του, η ίδια ζήτησε συγγνώμη και ανασκεύασε. Αυτό γνωρίζω προς το παρόν. Νομίζω στο Ευρωκοινοβούλιο δεν υπάρχει υποχρέωση παράδοσης της έδρας. Νομίζω ο ίδιος ζήτησε άρση της ασυλίας του αλλά δεν γνωρίζω εάν υποχρεούται να παραδώσει την έδρα του», συμπλήρωσε.

«Δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση»

«Επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση. Μίλησε ο κ. Οικονόμου πριν για την υπόθεση του κ. Λιγνάδη. Η κριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ότι είναι όλοι «ποινικοί» στη ΝΔ, επειδή αυτός έκανε κάποιο αδίκημα, αυτό που είπαμε ήταν, γιατί υπήρχε αντίδραση συγκάλυψης και όχι να έρθουν κάποια στο φως; Γιατί το σπίτι του προσώπου αυτού ήταν απόρθητο φρούριο και δεν μπορούσε να γίνει έρευνα; Άρα το σχόλιο ήταν περί της συγκάλυψης», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ζητήματα χάσταγκ ή τρολ στο διαδίκτυο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε υιοθέτησε θέση ακραίων χάσταγκ. Δεν μπορεί να μιλάει η ΝΔ για τοξική αντιπολίτευση. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρό, έκανε αυτή τη δημόσια δήλωση. Ουδέποτε την ανακάλεσε. Μη βάζουμε θέμα τοξικότητας όταν γίνονται τέτοιες τοποθετήσεις».

Λεκάκης: Εχουν φτάσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν ο ένας τον άλλο

Από την πλευρά του, ο κ. Λεκάκης, υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε:

«Από τον Γεωργούλη ξεκινήσαμε και έχουν φτάσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορούν ο ένας τον άλλο. εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι το θέμα δεν πολιτικοποιείται και δεν εργαλειοποιείται. Έχουμε μία γυναίκα που το 2020 είχε το θάρρος να καταγγείλει βίαιη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή, και συμφωνούμε όλοι ότι είναι υπερκομματικό. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε το πώς θα ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μπορούν να μιλούν και να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Και δεν ενθαρρύνονται οι γυναίκες ούτε με την πολιτικοποίηση, που πρώτος το έκανε ο κ. Γεωργούλης, ούτε και με την διαρροή στοιχείων και να κρέμεται επί τόσες μέρες μία νεαρή γυναίκα στα μανταλάκια γιατί κατήγγειλε το αυτονόητο».

Ποιον κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για την διαρροή στοιχείων

«Είναι βέβαιο ότι η διαρροή έφυγε από συγκεκριμένα πρόσωπα από κόμμα της αντιπολίτευσης. Είναι δεδομένο. Δεν μπορεί επί 3 χρόνια να έχει διαφυλαχθεί το πρόσωπο που έκανε την καταγγελία, να μην το έχει μάθει ούτε η οικογένειά του, ούτε το κόμμα. Να μας προβληματίσει η στάση που τηρήθηκε από εκεί και πέρα. Είδαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνουν να οικειοποιούνται, να βγάζουν όλο τον κιτρινισμό με την υποψήφια βουλευτή. Με αυτή τη συμπεριφορά δεν τσουβαλιάζουμε όλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά βλέπουμε τις συμπεριφορές», υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης.

«Στη Θεσσαλονίκη είχα υπό την ευθύνη μου το Κέντρο κακοποιημένης γυναίκας, μία δομή – πρότυπο. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να βγει μία γυναίκα και να μιλήσει γι’ αυτό; Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατ6ά τη διάρκεια της πανδημίας, και να γίνεται πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης για το εάν θα τσουβαλιάσουμε το θέμα του Γεωργούλη ή του Πάτση για να μπούμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια», πρόσθεσε ο κ. Λεκάκης.

Και συνέχισε: «Πλήρη σεβασμό στις γυναίκες που τολμούν θεσμικά να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά. Δεν το γνώριζε κάνεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ αυτό το πράγμα μέχρι και την άρση της ασυλίας του κ. Γεωργούλη. Στον ΣΥΡΙΖΑ οι φήμες μετατρέπονται σε συκοφαντίες σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλη».

Για τον φράχτη στον Εβρο

Οι τρεις πολιτικοί τοποθετήθηκαν και για το θέμα του φράχτη στον Έβρο.

«Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό υπάρχει μία χαοτική διαφορά μεταξύ ΝΔ και αξιωματικής αντιπολίτευσης και εκφράζεται με τον τρόπο που αντιδρούμε στις φήμες και στις συκοφαντίες, ή τις κατηγορίες που έρχονται για την χώρα μας από τους λαθροδιακινητές, από το εξωτερικό και από ανθρώπους που έχουν συμφέροντα να πλήξουν την χώρα μας. Η δήθεν νεκρή Μαρία είναι κάποιες από τις συκοφαντίες για τους ανθρώπους μας στο λιμενικό ότι δήθεν έγδυναν τους μετανάστες και τους έπνιγαν στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση με συνειδητή επιλογή έχει ακολουθήσει δίκαιη αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Και σημείωσε πως, «Αισθανόμαστε ότι η χθεσινή εξέλιξη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που δείχνει και τον δρόμο για την δυνατότητα να λάβουμε χρηματοδότηση για τον φράχτη, είναι δικαίωση μίας συγκεκριμένης επιλογής για τα σύνορά μας και μία συνολική επιβράβευση για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το ζήτημα αυτό».

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε σχετικό ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο:

«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταψήφισε ένα ψήφισμα που αφορά στο πώς θα κατανέμονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού από την ΕΕ. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να αρθρώσει λόγο. Το εάν θα έρθουν ευρωπαϊκά χρήματα δεν θα το κρίνει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά το συμβούλιο και η Κομισιόν. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καταψήφισε την δυνατότητα του να συμμετέχει στο πώς θα κατανεμηθούν αυτά τα κονδύλια, και αφορά στο σύνολο των θεμάτων. Έγινε αυτό γιατί η ΝΔ, από πλευράς Λαϊκού Κόμματος με τη σύμπραξη αντιευρωπαϊκών ακροδεξιών δυνάμεων επιχείρησε να εισέλθει αυτή η τροπολογία που λέει ότι θα πρέπει να δίνονται χρήματα για υποδομές στο μεταναστευτικό. αυτό προκάλεσε αντιδράσεις στο σύνολο των υπολοίπων δυνάμεων κατέληξε να καταψηφιστεί η άποψη αυτή στο σύνολο των θεμάτων», υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Εμείς πιστεύουμε και στα εθνικά και στα ευρωπαϊκά σύνορα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που ξεκίνησε στον φράχτη, μιλάμε για αναθεώρηση της πολιτικής για την εισροή προσφύγων στην πρώτη χώρα», σχολίασε κλείνοντας ο κ. Λεκάκης.