Σειρά κινητοποιήσεων έχουν προγραμματίσει οι αγρότες σε Καρδίτσα και Λάρισα, απαιτώντας μεταξύ άλλων μέτρα για το κόστος παραγωγής αλλά και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Ειδικότερα, σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου 2023, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, καλεί στις 10 π.μ. σε κινητοποίηση στο κατάστημα της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, απαιτώντας τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και μέτρα για να καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις κλοπές στα αντλιοστάσια.

Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 21 Απρίλη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα μεταβεί στη Λάρισα, στις 10 το πρωί, για να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες με την καταβολή της συνδεδεμένης.

Επίσης, η Ομοσπονδία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το θέμα του νερού και πιθανής έλλειψης ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου.

Συλλαλητήρια με τρακτέρ στη Λάρισα

Συλλαλητήρια με τρακτέρ  διοργανώνονται την Τετάρτη 26 Απρίλη, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Αγιά και την Ελασσόνα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στην περιοχή του δήμου Τεμπών, όπως και στα παρακάρλια χωριά.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.

Τα αιτήματα όπως αυτά προέκυψαν από την σύσκεψη είναι:

  • Να εξασφαλιστεί κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και για τον νομό Λάρισας και για όλες τις περιοχές που καλλιεργούν αμύγδαλα, και όχι μόνο για τρία χωριά της Μαγνησίας, καθώς όλοι οι παραγωγοί τη δικαιούνται.
  • Να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο πριν δύο μήνες.
  • Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ ανά στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος, και είχε δεσμευτεί γι’ αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο Τύπου του υπουργείου. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150?/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ, των μόλις 76 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, κι αυτών κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, καθώς στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων – εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.