Νέο σκάνδαλο κατασκοπείας θα μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, που πολλοί αναλυτές μεταφράζουν ήδη σε πόλεμο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αμερικανοί εισαγγελείς συνέλαβαν δύο άνδρες στην αμερικανική μεγαλούπολη, που φέρεται ότι διαχειρίζονταν κινεζικό «μυστικό αστυνομικό τμήμα» στη διάσημη γειτονιά της Τσάιναταουν στο Μανχάταν.

Ο Liu Jianwang, 61, και ο Chen Jinping, 59, αμφότεροι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία αφού ενήργησαν ως πράκτορες της Κίνας σε αμερικανικό έδαφος και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το BBC, αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν τη Δευτέρα.

Στα μαχαίρια ΗΠΑ – Κίνα

Η Κίνα έχει αρνηθεί στο παρελθόν τη λειτουργία τέτοιων σταθμών, ονομάζοντας τους «κέντρα εξυπηρέτησης» για υπηκόους στο εξωτερικό.

Οι  Jianwang και Jinping συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του πρώτου «ξένου αστυνομικού τμήματος» στις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, ισχυρίστηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Το φυλάκιο έκλεισε το φθινόπωρο του 2022, αφού οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν για επικείμενη έρευνα του FBI, προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.

«Αυτή η δίωξη αποκαλύπτει την κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του έθνους μας από την κινεζική κυβέρνηση με την ίδρυση ενός μυστικού αστυνομικού τμήματος στη μέση της Νέας Υόρκης», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Μπρέον Πιρς, ανώτατος εισαγγελέας στο Μπρούκλιν.