Σε μία ανέλπιστη και παράξενη δήλωση που προκάλεσε αίσθηση προέβη το αφεντικό και ιδρυτής της διαβόητης ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Group, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, καθώς κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα ανέφερε πως ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να δηλώσει στον πλανήτη ότι η Μόσχα εκπλήρωσε τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», συμπεριλαμβανομένου και του αποδεκατισμού «ενός μεγάλου μέρους του ενεργού ανδρικού πληθυσμού της Ουκρανίας».

Σε μία μακροσκελή ανάρτηση που έκανε στο Τelegram το βράδυ της Παρασκευής ο Πριγκόζιν εξέπληξε με αυτή την προτροπή προς τον Πούτιν να τελειώσει τον πόλεμο.

Ο επικεφαλής της Wagner πίσω από τα «ρωσικά τρολ» που χάκαραν τις αμερικανικές εκλογές

Όπως ισχυρίστηκε το αφεντικό της Wagner, η Ρωσία έχει πάρει ένα «παχύ κομμάτι» της ουκρανικής επικράτειας και ότι ο πιο στρατηγικής σημασίας διάδρομος που έχει αποκτηθεί θα υπερασπιστεί από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο πολεμοχαρής Πριγκόζιν  που θεωρείται ένας δυνητικός πολιτικός κίνδυνος για τον Πούτιν, επίσης προειδοποίησε ότι ο ρωσικός λαός μπορεί να ψάξει έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» για τις στρατιωτικές αποτυχίες καθώς ο σκληρός πόλεμος συνεχίζεται.

«Για τις Αρχές και την κοινωνία στο σύνολό της είναι σήμερα αναγκαίο να μπει ένα πλήρες τέλος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έγραψε αρχικά ο Πριγκόζιν που έχει το ψευδώνυμο ο «σεφ του Πούτιν» επειδή ήταν κάποτε επικεφαλής για τα γεύματα στο Κρεμλίνο.

«Η ιδανική επιλογή είναι να ανακοινωθεί το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και να ενημερωθούν άπαντες ότι η Ρωσία έχει επιτύχει τα αποτελέσματα που σχεδίαζε και υπό μία έννοια πετύχαμε», έγραψε ο Πριγκόζιν.

«Έχουμε εξουδετερώσει έναν τεράστιο αριθμό μαχητών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και μπορούμε να πούμε στους εαυτούς μας ότι οι αποστολές της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε ο Πριγκόζιν.

«Θεωρητικά η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργού ανδρικού πληθυσμού της Ουκρανίας και εκφόβισε ένα άλλο κομμάτι, υποχρεώνοντάς το να εγκαταλείψει τη χώρα και να πάει στην Ευρώπη. Επίσης η Ρωσία κατέλαβε ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής της Ουκρανίας, αποκόπτοντας τη Θάλασσα του Αζόφ και ένα μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας, δημιουργώντας έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία», προσέθεσε στο μήνυμά του ο επικεφαλής της Wagner.

«Πλέον έχει μείνει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε: να κερδίσουμε ένα πάτημα και να γαντζώσουμε την ύπαρξή μας εκεί», είπε και παραδέχθηκε πάντως ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να κάνουν μία επίθεση και να σπάσουν τις ρωσικές γραμμές.

Ακόμα ο Πριγκόζιν έκανε αναφορά για μέλη του «βαθέως κράτους στη Ρωσία που προδίδουν τα συμφέροντα της Ρωσίας για τα δικά τους οφέλη. «Παράλληλα τίποτα δεν φοβίζει την ανώτερη δύναμη της Ρωσίας που συμβολίζει η εθνική ενότητα και η αντίσταση στη Δύση».

«Μία επώδυνη αντεπίθεση των Ουρανών θα μπορούσε να είναι παιχνίδι στα χέρια της Ρωσίας. Συνοψίζοντας οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να επιτεθούν και εμείς έτοιμοι να απωθήσουμε το χτύπημα. «Το καλύτερο σενάριο για να μία υγιή Ρωσία που θα σπεύσει να γίνει το πιο δυνατό κράτος στον κόσμο είναι η επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας με την οποία δεν θα είναι πιθανές οι διαπραγματεύσεις. Η επιλογή για μία συμφωνία με την Ουκρανία για το τέλος του πολέμου είναι αδύνατη», κατέληξε.

Η πρώτη τέτοια δήλωση από στενό συνεργάτη του Πούτιν

Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι δηλώσεις του Πριγκόζιν σηματοδοτούν την πρώτη φορά που κάποιος ανώτερος στενός συνεργάτης του Πούτιν, ο οποίος επίσης συμμετέχει στις μάχες στο πεδίο, έχει δημόσια συμβουλέψει τον Ρώσο πρόεδρο να τελειώσει τον πόλεμο.

Αυτό το κάλεσμα έκπληξη για τη χώρα να ανακηρύξει το τέλος του πολέμου μοιάζει σαν ο αρχηγός της Wagner να αναγνωρίζει κάποια αδυναμία στις ρωσικές δυνάμεις αλλά και μια εξάντληση μεταξύ του ρωσικού λαού για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν πιστεύεται ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίας και ότι σκοπεύει να ηγηθεί του πολιτικού κόμματος «Just Russia».

Μία συνωμοσία στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο αποκάλυψε, το αφεντικό της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης μέσα από μία ερώτηση κατάλαβε πως ο Πούτιν μαζί με τον Γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, ήταν έτοιμοι να του στήσουν μία μεγάλη παγίδα.