Καμία επίπτωση στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών δεν βλέπει η Morgan Stanley από το μέτρο της διατήρησης σταθερών των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2023 για ένα έτος.

Όπως ανέφερε η αμερικανική τράπεζα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία των τραπεζών για να στηρίξουν τους ενυπόθηκους δανειολήπτες περιορίζοντας πιθανούς κινδύνους ποιότητας ενεργητικού για το σύστημα.

Θετική η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών

Η Morgan Stanley συνεχίζει να είναι θετική για τις ελληνικές τράπεζες και δεν προβλέπει ουσιαστικό αρνητικό αντίκτυπο, καθώς οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται σε ένα επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5-2,8%, οπότε δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση για τις τράπεζες λόγω αυτού του μέτρου.

Ωστόσο, θα περιορίσει την περαιτέρω άνοδο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πέραν του 3% με τα στεγαστικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 26% των χορηγήσεων. Κατ’ ουσίαν, η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ένα οριζόντιο μέτρο που παρέχει ένα μπόνους σε εκείνους τους δανειολήπτες που συνεχίζουν να καταβάλλουν πληρωμές στην ώρα τους.

Υπενθυμίζεται πως η επενδυτική τράπεζα, διατηρεί την σύσταση «αύξησης θέσεων», (overweight) για τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank, με τιμές στόχους τα 2,24 ευρώ και τα 1,45 ευρώ και την σύσταση «θέσεις ανάλογες της αγοράς» (equal weight) για τις Εθνική και Alpha Bank με τιμές στόχους τα 4,86 ευρώ και τα 1,37 ευρω αντίστοιχα.