Ηρεμία εντός θεσμοθετημένου πλαισίου, και πιο συγκεκριμένα εντός των γραμμών του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, δείχνουν να αναζητούν Αθήνα και Αγκυρα.

Με ένα άτυπο μορατόριουμ ηρεμίας στο Αιγαίο να βρίσκεται ήδη σε ισχύ, αφού μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία το ημερολόγιο υπερπτήσεων και παραβιάσεων καταγράφει μηδενική πτητική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με όσα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο Χατάι οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών και αποκάλυψε αρχικά στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και εν συνεχεία στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Αναντολού ο Χουλουσί Ακάρ, έχει ήδη συμφωνηθεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους τις αμέσως επόμενες μέρες με αντικείμενο τη χρονική επέκταση του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ για περίπου έναν μήνα ακόμα, ενώ μετά τις εκλογές πρόθεση και των δύο είναι να δρομολογηθεί μία συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», την Πέμπτη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Χατάι, ο Παναγιωτόπουλος, στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης που είχε με τον Ακάρ μπήκε «το ζήτημα της ανάγκης διατήρησης των χαμηλών τόνων, ο περιορισμός των ασκήσεων, κατόπιν συνεννοήσεως, με εξαίρεση κάποιες προγραμματισμένες διεθνείς, όπως π.χ. ο «Ηνίοχος», επέκταση της χρονικής διάρκειας του μορατόριουμ Γιλμάζ – Παπούλια πέρα από τις 15 Σεπτεμβρίου για έναν μήνα».

Εξελίξεις

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Ακάρ σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό «να συνεχιστεί το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς».

Οπως είπε, «το προσεχές διάστημα αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα», αναφερόμενος και ο ίδιος στη χρονική παράταση του μορατόριουμ που προβλέπει αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου κατά τους θερινούς μήνες, γνωστό και ως μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, έχει ιδιαίτερη σημασία οι πύλες του διαλόγου να μείνουν ανοιχτές, σημειώνοντας ως ευχή «το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας με τη δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας», αν και αναγνώρισε ότι οι δύο χώρες «πρέπει να λύσουν κάποια υπαρκτά προβλήματα».

Προσέγγιση

Εμφαση στις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου στα «ΝΕΑ» έδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, και δη στην αναφορά του για μία ευκαιρία προσέγγισης η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.

Κάτι στο οποίο αναφέρεται σταθερά και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος επανέλαβε («Απογευματινή») πως η Ελλάδα οφείλει ως μια χώρα που επιδιώκει τον διάλογο και την επίτευξη ειρηνικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου να αξιοποιήσει «κάθε παράθυρο ευκαιρίας προς αυτή την κατεύθυνση».

Εστω και αν σε αυτή τη φάση ο ΥΠΕΞ αναγνωρίζει μεν τη θετική ατμόσφαιρα, σημειώνει δε ότι «είναι ασφαλώς πολύ πρώιμο να συμπεράνουμε για το αν αυτή η ατμόσφαιρα αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ή αν, ακόμα περισσότερο, οδηγήσει σε λύσεις».

Οπως και η τουρκική πλευρά, έτσι και η Αθήνα δεν παραβλέπει να υπογραμμίσει ότι τα προβλήματα με την Τουρκία δεν έχουν λυθεί ως διά μαγείας λόγω της αλλαγής κλίματος.

Ενώ η φράση «δεν είμαστε αφελείς» υπάρχει ως διαρκής υπόμνηση στις δηλώσεις πολιτικών και διπλωματών στην Αθήνα επιβεβαιώνοντας ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο και η επιφυλακτικότητα δεν θα εγκαταλείψει εύκολα την ελληνική πλευρά.

Ορόσημο για τις εξελίξεις χαρακτηρίζονται οι τουρκικές εκλογές και το αποτέλεσμα της κάλπης, με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει θέση προτίμησης.

Ωστόσο είναι καταγεγραμμένες πέραν της τοξικής ρητορικής του Ερντογάν και οι δηλώσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης που ενίοτε υπήρξαν και πιο επιθετικές προς την Αθήνα.