Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν μετά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο αστυνομικός, που πυροβόλησε τέσσερις φορές στον αέρα μέσα από το περιπολικό και ενώ βρισκόταν στο απέναντι ρεύμα από την είσοδο του πανεπιστημίου και ανάμεσα σε αυτοκίνητα, υποστήριξε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του λόγω των επεισοδίων που είχαν προηγηθεί και γι’ αυτό έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου.

Ωστόσο, δύο εύλογα ερωτήματα. Πρώτον γιατί ενώ «είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο», όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, αυτό δεν έγινε.

Και δεύτερον πώς ένας εκπαιδευμένος αστυνομικός επιλέγει να ρίξει με το όπλο του σε τέτοιες συνθήκες, ενώ δίπλα του βρίσκονται δεκάδες πολίτες σε αυτοκίνητα και φοιτητές στο προαύλιο της σχολής και σε στιγμή που κάτι τέτοιο μόνο να δυναμιτίσει την κατάσταση θα μπορούσε να καταφέρει.

Το βίντεο ντοκουμέντο από τους πυροβολισμούς

«Στο ίδιο έργο θεατές»

Ανακοινώσεις – καταγγελίες έχουν κυκλοφορήσει φοιτητικές παρατάξεις από την ΑΣΟΕΕ, τονίζοντας ότι κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα όσων βρίσκονταν στο σημείο.

Η Πανσπουδαστική τονίζει ότι: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια αστυνομικού που σήμερα (σ.σ. χθες), μέρα μεσημέρι, πυροβόλησε στον αέρα έξω από το κτίριο της ΑΣΟΕΕ στο κέντρο της Αθήνας θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα την ίδια τη ζωή εκατοντάδων φοιτητών που βρισκόντουσαν στο πανεπιστήμιο, των εργαζόμενων, των περαστικών.

Ακόμα μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές… Δεν μπορεί η σχολή μας να γίνεται σκηνή από ταινία κάθε φορά που η κυβέρνηση αναζητά άλλοθι για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και την ένταση της καταστολής».

Η Resistencia – EAAK ΑΣΟΕΕ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Σήμερα (σ.σ. χθες), είδαμε για ακόμη μία φορά δυνάμεις καταστολής να περικυκλώνουν τη σχολή μας με πρόφαση επεισόδια που γινόντουσαν έξω από τη σχολή μας, στην Πατησίων. Η κυβέρνηση, επικαλούμενη ψευδώς την ασφάλεια των φοιτητών και την εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος, δημιούργησε ένα ασφυκτικό κλίμα γύρω από την ΑΣΟΕΕ και στους γύρω δρόμους.

Έχουμε δει στο παρελθόν ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις στα πανεπιστήμιά μας καμία ασφάλεια δεν έρχονται να φέρουν αλλά ίσα ίσα , δημιουργούν σύγχυση με σκοπό να καταπατηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο που αποτελεί εργαλείο στα χέρια των φοιτητών και των συλλόγων μας».

Σε συγκέντρωση στο προαύλιο του πανεπιστημίου για όσα συνέβησαν χθες καλεί το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι ΑΣΟΕΕ στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τι υποστήριξε ο αστυνομικός

Τις δικές του εξηγήσεις για το σοβαρό περιστατικό έξω από την ΑΣΟΕΕ έδωσε ο αστυνομικός που τράβηξε όπλο και πυροβόλησε στον αέρα.

Όπως ισχυρίστηκε, σύμφωνα με το Mega, δεν αντιλήφθηκε την εντολή που είχε δοθεί νωρίτερα από το κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην περάσει κανένα όχημα από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί άτομα, στην Πατησίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νόμιζε ότι η εντολή αφορούσε μόνο το ρεύμα του δρόμου έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και όχι το αντίθετο ρεύμα.

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι φοβήθηκε ότι από την επίθεση θα κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου.

Πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει ελιγμούς με το περιπολικό, ωστόσο βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους και ήταν αδύνατον, ενώ ισχυρίστηκε ότι φώναξε προς τα άτομα ότι θα κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. Όπως συμπλήρωσε, και οι άλλοι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο περιπολικό φοβήθηκαν για τη ζωή τους και γι’ αυτό εγκατέλειψαν το όχημα.

«Πρέπει να βγούμε από το περιπολικό γιατί θα μας σκοτώσουν», φέρεται να είπαν, προτού φύγουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις κινήσεις των αστυνομικών και το γεγονός ότι δεν υπάκουσαν στις εντολές του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου συνελήφθη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα, μετά τον σχηματισμό δικογραφίας.

Τον «άδειασε» η ΕΛ.ΑΣ

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ «άδειασε» τον αστυνομικό που επέλεξε να πυροβολήσει ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους. Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι:

«Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».