Οι γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες Allianz και Munich Re ανανέωσαν την κάλυψη για τον κατεστραμμένο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με γνώση του θέματος. Αυτοί που μίλησαν στο διεθνές δημοσιογραφικό πρακτορείο βλέπουν πίσω από αυτήν την κίνηση την πιθανότητα επαναλειτουργίας του κατεστραμμένου αγωγού μετά από την επίθεση δολιοφθοράς, και παρά τη δημόσια τοποθέτηση της Γερμανίας για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

Η ασφάλιση από δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας είναι ζωτικής σημασίας για το όποιο μακροπρόθεσμο μέλλον του αγωγού, ο οποίος αποτελούσε την κύρια διαδρομή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για μια δεκαετία πριν από την έκρηξη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ναι μεν αλλά….

Η κίνηση των δύο εταιρειών έρχεται σε αντίθεση με τη δημόσια στάση της Γερμανίας να διακόψει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, ωστόσο μία από τις πέντε πηγές δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε αντιταχθεί στην ασφαλιστική κάλυψη.

Η Munich Re (MUVGn.DE), η Allianz (ALVG.DE) και η καγκελαρία της Γερμανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η ασφάλιση δεν αποτελεί μέρος της στήριξης που είχε παράσχει η κυβέρνηση στο παρελθόν για τον αγωγό.

Η Ρωσία κατέχει μερίδιο 51% στον Nord Stream 1 μέσω θυγατρικής του κρατικού ενεργειακού ομίλου Gazprom. Ορισμένοι από τους Γερμανούς μετόχους του Nord Stream τάσσονται υπέρ της διατήρησης τουλάχιστον του κατεστραμμένου αγωγού σε περίπτωση που βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα, δήλωσαν ακόμα δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters, φαίνεται πως η γερμανική κυβέρνηση ανέχεται μία τέτοιου είδους επιχειρηματική προσέγγιση για την υποδομή του αγωγού αν και επισήμως δηλώνει ότι οι ενεργειακοί δεσμοί με τη Ρωσία έχουν διακοπεί.

Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ζημιές στον αγωγό και ζητήματα διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ η ύπαρξη ασφάλισης θα διευκόλυνε επίσης τυχόν επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για την επαναλειτουργία του αγωγού και τη μεταφορά φυσικού αερίου.

Ποιοι θέλουν επαναλειτουργία

Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, πολιτικοί και άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι μια μειοψηφία εξακολουθεί να ελπίζει ότι ο Nord Stream 1 μπορεί να αναβιώσει, ακόμη και αν λίγοι βλέπουν προοπτικές να συμβεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.

Ο Michael Kretschmer, συντηρητικός ηγέτης της περιφέρειας της ανατολικής Σαξονίας, δήλωσε στην εφημερίδα Berliner Zeitung τον Ιανουάριο ότι ο αγωγός θα πρέπει να επισκευαστεί και η Γερμανία θα πρέπει να διατηρήσει τη δυνατότητα να εισάγει και πάλι μέσω αυτού φυσικό αέριο.

Η Veronika Grimm από την άλλη, μία από τις κύριες οικονομικές εμπειρογνώμονες της κυβέρνησης που συμβουλεύει την καγκελαρία, δήλωσε ότι η προηγούμενη πολιτική της Γερμανίας να βασίζεται στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο για να στηρίξει την οικονομία της και να οικοδομήσει πολιτικούς δεσμούς δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγμα στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ποιος κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά με Ρωσία και ΗΠΑ να αλληλοκατηγορούνται.

Τον περασμένο μήνα, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου του Nord Stream επρόκειτο να σφραγιστούν και δεν υπήρχαν άμεσα σχέδια για την επισκευή ή την επαναλειτουργία τους. Ωστόσο άλλες πηγές περιέγραψαν τη διαδικασία αυτή ως μία απαραίτητη διαδικασία για διατήρηση του αγωγού σε αδράνεια.