«Μουδιασμένο» φαίνεται πως είναι το επιβατικό κοινό εν όψει της αυριανής επανεκκίνησης των δρομολογίων Αθήνα – Θεσσαλονίκη του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης μαζί με στελέχη του ΟΣΕ και της Hellenic Train, για συμβολικούς λόγους θα ταξιδέψουν στο πρώτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας του Intercity.

Τίποτα δεν θυμίζει όμως τις παλαιότερες ημέρες κινητικότητας στον σιδηρόδρομο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες για το αυριανό δρομολόγιο έχουν γίνει μόλις 45 κρατήσεις από τα 320 διαθέσιμα εισιτήρια.

Ειδικότερα υπάρχουν κρατήσεις για μόλις πέντε θέσεις από τις 80 διαθέσιμες στο δεύτερο βαγόνι, ενώ στο τρίτο 10. Στο τέταρτο βαγόνι μένουν κενές 64 από τις 80 θέσεις ενώ στο τέταρτο 69.

Τι αλλάζει στη λειτουργία

Το πολύνεκρο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου άλλαξε και τους όρους του ταξιδιού.

Πριν υπήρχε στο τρένο ένας μηχανοδηγός. Τώρα σε κάθε αμαξοστοιχία του Intercity θα βρίσκονται 2 μηχανοδηγοί και ένας συνοδός. Το όριο ταχύτητας πριν ήταν τα 160 χιλιόμετρα, ενώ τώρα θα είναι τα 100.

Η διάρκεια της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη αγγίζει τις 05:30 ώρες, όσο δηλαδή κάνει και το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, με το εισιτήριο εάν το βγάλει κάποιος στα εκδοτήρια να κοστίζει 42 ευρώ, 1 ευρώ λιγότερο δηλαδή από το τρένο.

Ποια δρομολόγια επανεκκινούν αύριο Δευτέρα (03/04)

Ένα μήνα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, τα δρομολόγια του InterCity επανεκκινούν από αύριο Δευτέρα, 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΣΕ, τα πρώτα δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν θα είναι το 882/887 Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα καθώς και το IC στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου γίνεται με κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της ασφάλειας, τονίζει ο ΟΣΕ.

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ:

O Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, σε συνεργασία με όλους τους συνεργαζόμενους σιδηροδρομικούς οργανισμούς, εργάζεται με γνώμονα τη σταδιακή επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, με κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτελούνται ήδη τα δρομολόγια:

– Πειραιάς – Αθήνα – Αεροδρόμιο

– Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο

– Άνω Λιόσια – Κάντζα

– Αθήνα – Χαλκίδα

– Προαστιακός Πάτρας

– Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο

– Διακοφτό – Καλάβρυτα

– Ικόνιο- Θριάσιο – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (εμπορευματικό)

– Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας -Προμαχώνας και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (εμπορευματικό)

Με δεδομένο τον προγραμματισμό του Οργανισμού για την ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση επιπλέον δρομολογίων, σύμφωνα με τον παρακάτω προγραμματισμό:

– Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 πραγματοποιείται το πρώτο δρομολόγιο 882/887 Αθήνα – Καλαμπάκα – Αθήνα καθώς και το πρώτο IC στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

– Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 εντάσσονται το δεύτερο ΙC Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας στο τμήμα Πειραιάς-Μαγούλα-Πειραιάς, καθώς και το δρομολόγιο Αθήνα-Λιανοκλάδι-Αθήνα.

– Την Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2023 προστίθεται το τρίτο IC Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα δρομολόγια στις γραμμές Λάρισα-Βόλος, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Θεσσαλονίκη-Λάρισα.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη αποκατάσταση των δρομολογίων σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.