Περισσότερα έσοδα από το αναμενόμενο κατά 1,2 δισ. ευρώ μπήκαν στο κρατικό πουγκί από τις αρχές του έτους και με βασικές πηγές τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. Μόνο για το πρώτο δίμηνο πληρώσαμε σε φόρους κοντά στα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα 5 δισ. είναι από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος καταγράφει αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 1,245 δισ. ευρώ ή 14,2% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η σημαντική αυτή υπέρβαση προέρχεται κατά κύριο λόγο από την υπεραπόδοση στην είσπραξη του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 9,99 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 14,2% έναντι του στόχου. Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρεται ότι τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού περίπου 470 εκατ. ευρώ, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους. Για τον Φεβρουάριο 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,4 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Το ύψος, επίσης, των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 12,97 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,96 δισ. ευρώ ή 17,8% έναντι της εκτίμησης. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα, καθώς και στα αυξημένα έσοδα δημοσίων επενδύσεων. Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξήθηκαν επίσης και ανήλθαν σε 1.416 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 631 εκατ. ευρώ από τον στόχο (785 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 ανήλθαν στα 107 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 309 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10,97 δισ. ευρώ).

Πρωτογενές πλεόνασμα

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι ύψους 2.308 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4,2 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,82 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 840 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.