Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έθεσε σήμερα σε θέση μάχης την κυβέρνησή του για μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία, προχωρώντας σε έναν μινι-ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να αντικαταστήσει δύο υπουργούς που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του από την έδρα της κυβέρνησης, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε τον διορισμό του Έκτορ Γκόμεθ Ερνάντεθ ως νέου υπουργού Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού και του Χοσέ Μανουέλ Μινιόνες Κόντε ως νέου υπουργού Υγείας.

Ανασχηματισμός εννέα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές

Θα αντικαταστήσουν τον Ρέγες Μαρότο και την Καρολίνα Ντάριας αντίστοιχα που θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, όπου η αριστερά ελπίζει να πάρει τον δήμο από τη δεξιά, και στη Λας Πάλμας, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων. «Με τους διορισμούς αυτούς, η κυβέρνηση θα διανύσει το τελευταίο μέρος της κοινοβουλευτικής περιόδου, μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας θα συνεχίσουμε να θέτουμε σε εφαρμογή τους μεγάλους στόχους της κοινοβουλευτικής περιόδου», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ανασχηματισμός πραγματοποιείται δύο μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου και εννέα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων όμως δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 μετά την ανατροπή από το Κοινοβούλιο του συντηρητικού προκατόχου του Μαριάνο Ραχόι, κυβερνά από τον Ιανουάριο του 2020 σε συνασπισμό με τη ριζοσπαστική αριστερά του κόμματος Podemos.

Τι δηλώνει ο Σάντσεθ

Πολλές δημοσκοπήσεις προβλέπουν αυτή τη στιγμή πως οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος (PP) θα κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές, όμως θα εξαρτώνται από το ακροδεξιό κόμμα Vox προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία και να κυβερνήσουν.

Καλώντας τους Ισπανούς να «ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους» στην αριστερά, ο Σάντσεθ δήλωσε πως η χώρα «έχει ανάγκη μια δεκαετία προοδευτικών κυβερνήσεων προκειμένου να αποκαταστήσει τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημιές της προηγούμενης δεκαετίας» στη διάρκεια της οποίας το PP ήταν στην εξουσία από το 2011 έως το 2018. «Έχουμε μπροστά έναν μακρύ δρόμο κοινωνικών προόδων, οικονομικών αλλαγών κυβερνητικών προκλήσεων και φεμινιστικών κατακτήσεων», επέμεινε.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο επικεφαλής του PP, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει «φθαρεί πολύ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «θα υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ισπανία στις βουλευτικές εκλογές».

Πλειοψηφούν οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο

Σαράντα τεσσάρων ετών, ο νέος υπουργός Βιομηχανίας, Ένκτορ Γκόμεθ Ερνάντεθ, ήταν ήδη μέλος της ομάδας του Ρέγες Μαγιότο στο υπουργείο. Ήταν επίσης πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τον περασμένο Ιούλιο. Από την πλευρά του, ο 50χρονος διδάκτωρ φαρμακευτικής Χοσέ Μανουέλ Μινιόνες Κόντε, ο νέος υπουργός Υγείας, ήταν μέχρι τώρα νομάρχης της περιφέρειας Γαλίθια (βορειοδυτική Ισπανία).

Η Καρολίνα Ντάριας, που είχε διοριστεί υπουργός Υγείας τον Ιανουάριο του 2021 εν μέσω της επιδημίας της Covid-19 προκειμένου να αντικαταστήσει τον Σαλβαδόρ Ίγια, υποψήφιο στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, διεξήγαγε την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα.

Ο Ρέγες Μαρότο ήταν από την πλευρά του επικεφαλής του υπουργείου Βιομηχανίας από την άνοδο του Πέδρο Σάντσεθ στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018. Παρά τον διορισμό αυτών των δύο ανδρών, οι γυναίκες παραμένουν πλειοψηφία στην ισπανική κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού (12 γυναίκες έναντι 11 ανδρών).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ