Την ώρα που η Γαλλία φλέγεται εξαιτίας της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και ήδη ο Μακρόν μπήκε στο μάτι του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξέδρασε την ανησυχία του για «την υπερβολική χρήση βίας» στις διαδηλώσεις, νέες εικόνες σύγκρουσης της αστυνομίας με διαδηλωτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αν και το αίτημα της συγκεκριμένης διαδήλωσης ήταν άσχετο με το συνταξιοδοτικό, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η οργή που είναι διάχυτη στη χώρα γρήγορα «έβαλαν φωτιά» στη συγκέντρωση.

Σύμφωνα με το BBC, η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση χημικών και δακρυγόνων σε μια μεγάλη διαδήλωση στα δυτικά της χώρας και συγκεκριμένα στο Sainte-Soline κατά της κατασκευής μιας δεξαμενής νερού.

Περιπολικά τυλίχτηκαν στις φλόγες και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους διαδηλωτές ενώ έγιναν και αρκετές συλλήψεις.

Συνολικά, περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Sainte-Soline, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 1.000 «δυνητικά βίαιοι ακτιβιστές» συμμετείχαν στη διαδήλωση.

«Μαζί με τις συντάξεις, υπερασπιζόμαστε το νερό»

«Η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς θα ξεσηκωθούμε ταυτόχρονα για να υπερασπιστούμε το νερό» δήλωσαν οι διοργανωτές της πορείας, που συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Bassines non merci» («Όχι στους ταμιευτήρες νερού, ευχαριστούμε»).

Πεδία μάχης οι δρόμοι της Γαλλίας

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε η «μητέρα όλων των απεργιών», με τον κόσμο να συγκεντρώνεται σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το συνταξιοδοτικό. Οι δρόμοι της Γαλλίας μετατράπηκαν κανονικά σε πεδία μάχης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, γύρω στους 119.000 πολίτες διαδήλωσαν μόνο στο Παρίσι, ενώ ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε το δημαρχείο του Μπορντώ.  Τα συνδικάτα έκαναν με τη σειρά τους λόγο για 3,5 εκατ. διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενώ υποστήριξαν πως 800.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μόνο στο Παρίσι.

Η αστυνομία εκτόξευσε χημικά κατά των διαδηλωτών στη γαλλική πρωτεύουσα, την ώρα που οι Αρχές προχώρησαν σε 80 συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι Γάλλοι διαδηλώνουν ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλώνοντας έτσι εμπράκτως την αντίθεση του στο σχέδιο του Μακρόν.

Ανυποχώρητος ο Μακρόν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζεται ανυποχώρητος στη βούληση του λαού του.

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Να σημειωθεί ότι η απεργία στο διυλιστήριο Total Normandie συνεχίζεται. Οι απεργοί υπάλληλοι του διυλιστηρίου Total Normandie ψήφισαν για την ανανέωση της απεργίας για 72 ώρες, μέχρι τη Δευτέρα στη 13:00, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος από το «76 actu».