Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραπεμφθεί άμεσα σε δίκη για την υπόθεση χρημάτων που πλήρωσε κρυφά σε πορνοστάρ για να μην αποκαλύψει τη σχέση τους. Οι Αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφάλειας γύρω από το δικαστήριο του Μανχάταν που ασχολείται με την υπόθεση και τοποθετήθηκε νέα περίφραξη, καθώς ο Τραμπ το Σαββατοκύριακο κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ διερευνά πληρωμή ύψους 130.000 δολαρίων που έκανε ο Μάικλ Κόεν, πρώην δικηγόρος του Τραμπ, στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016, με αντάλλαγμα τη σιωπή της Ντάνιελς για μια σχέση που είπε ότι είχε με τον Τραμπ μια δεκαετία νωρίτερα. Ο Τραμπ αρνήθηκε ότι η σχέση αυτή συνέβη και χαρακτήρισε την έρευνα «κυνήγι μαγισσών».

Ιστορική σημασία

Η υπόθεση θα έχει ιστορική σημασία, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει απαγγελθεί ποινική κατηγορία σε νυν ή πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Τραμπ διεκδικεί επί του παρόντος το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Οι αξιωματούχοι πραγματοποιούν, σύμφωνα με το Politico, διαρκείς συσκέψεις στο αρχηγείο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης για να σχεδιάσουν την απαγγελία κατηγοριών.  «Θα συζητήσουμε πώς θα φέρουμε τον Τραμπ» ανέφερε το άτομο που συμμετέχει στον σχεδιασμό. «Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις». Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς περιέγραψε τις προετοιμασίες ως συνήθεις.  «Κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα» δήλωσε χθες. «Παρακολουθούμε τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η αστυνομία της Νέας Υόρκης παίζει τον ρόλο της, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν ανάρμοστες ενέργειες στην πόλη».

Ο Τραμπ, οι υποστηρικτές του οποίου εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 για να ανατρέψουν την ήττα του στις εκλογές του 2020, δήλωσε το Σάββατο ότι αναμένει να συλληφθεί την Τρίτη και κάλεσε σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι εκκλήσεις του Τραμπ για μαζικές διαμαρτυρίες έχουν προκαλέσει ως επί το πλείστον υποτονικές αντιδράσεις από τους υποστηρικτές του, ενώ ακόμη και ορισμένοι από τους πιο ένθερμους πιστούς του δείχνουν να απορρίπτουν την ιδέα.

Τα ερωτήματα

Η αμφιθυμία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν ο Τραμπ, αν και κορυφαίος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρική κούρσα του 2024 που διατηρεί ένα αφοσιωμένο κοινό, έχει ακόμη τη δύναμη να κινητοποιήσει τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του με τον τρόπο που το έκανε πριν από δύο χρόνια, πριν από την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Υποδηλώνει επίσης ότι οι εκατοντάδες συλλήψεις και οι αρκετές καταδίκες που ακολούθησαν την εξέγερση στο Καπιτώλιο μπορεί να έχουν αμβλύνει την επιθυμία για επανάληψη των μαζικών ταραχών.

Παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τη διαδικτυακή φημολογία που προειδοποιεί για διαδηλώσεις και βία σε περίπτωση σύλληψης του Τραμπ, με τις απειλές να ποικίλλουν, δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι στο Associated Press. Τα μηνύματα που δημοσιεύονται κυρίως στο Διαδίκτυο και σε ομάδες συνομιλιών περιλαμβάνουν εκκλήσεις για ένοπλους διαδηλωτές να εμποδίσουν τους αστυνομικούς και να προσπαθήσουν να σταματήσουν πιθανή σύλληψη, είπαν οι αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, οι Ρεπουμπλικανοί πρόεδροι τριών επιτροπών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν χθες τις επικοινωνίες, τα έγγραφα και τις καταθέσεις από τον εισαγγελέα του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ σχετικά με την έρευνα για τις φερόμενες πληρωμές του Τραμπ στην πορνοστάρ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέιμς Κόμερ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπράιαν Στιλ.

Πάντως, η χρονική συγκυρία, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τον Τραμπ. Εάν συλληφθεί θα στρέψει όλα τα φώτα επάνω του, στερώντας τα από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του για το χρίσμα.