Σε κλίμα βαθιάς θλίψης με τα αναπάντητα ερωτήματα να κυριαρχούν παραμένει ολόκληρη η χώρα σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι συγγενείς των θυμάτων, που στην πλειοψηφία τους ήταν νεαρά άτομα ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν πώς τους έχασαν.

Το σημείο όπου η σημειώθηκε η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων εξακολουθεί να γεμίζει από λουλούδια και κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Τέμπη: «Οταν άνοιξα το φέρετρο και είδα το πρόσωπο του Κυπριανού ησύχασα» λέει ο πατέρας του

Σήμερα συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες από την ημέρα της τραγωδίας και συγγενείς θυμάτων κάτοικοι και περαστικοί, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο cretalivenews, αφήνουν κεριά και λουλούδια στον τόπο της τραγωδίας για τις ψυχές των 57 συνανθρώπων μας που βρήκαν τραγικό θάνατο.

Το μοιραίο χρονικό

Ήταν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου όταν η επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική, που είχε αντίθετη κατεύθυνση.

Το τρένο με περισσότερους από 340 επιβάτες και δέκα άτομα προσωπικό, βρέθηκε στο ρεύμα καθόδου από το εγκληματικό λάθος του σταθμάρχη.

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη. Ξέσπασε φωτιά, με αποτέλεσμα τα πρώτα βαγόνια όχι μόνο να μετατραπούν σε μια άμορφη μάζα, αλλά και να εξαϋλωθούν, αφού αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες 1.300 βαθμών Κελσίου.

Ειδικοί επισημαίνουν πως αν η σύγκρουση γινόταν λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα μέσα στο τούνελ – περίπου 50 με 100 μέτρα από το σημείο της σύγκρουσης – δε θα είχε σωθεί κανείς από τους 35ο επιβάτες.

Έπειτα από 21 ημέρες από την τραγωδία, η κοινωνία παραμένει ακόμη παγωμένη και οργισμένη. Αλλά δεν ξεχνά. Και πρέπει να θυμάται και τα ονόματα των νεκρών.

Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σιδηρόδρομοι

O χρόνος μετράει αντίστροφα για την επαναλειτουργία των σιδηροδρομικών δρομολογίων μετά το κλείσιμό τους λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η ημερομηνία-κλειδί είναι η αυριανή 22η Μαρτίου όταν θα ξεκινήσουν δρομολόγια, κυρίως του προαστιακού, όπως το αεροδρόμιο μαζί με κάποιες εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Ανά πέντε μέρες θα προστίθενται δρομολόγια, ενώ την 1η Απριλίου υπολογίζεται να ανοίξει το Αθήνα – Θεσσαλονίκη και μέχρι τις 11 Απριλίου να λειτουργεί πλήρως ο σιδηρόδρομος.

Σε πρώτο στάδιο θα είναι μειωμένα ενώ σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες στην βάρδια.