Εκτάκτως την Παρασκευή με «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

Μονή Αγίας Λαύρας και Ελληνική Επανάσταση

Μια επετειακή έκδοση για τη Μονή όπου σημειώθηκε η τελετουργική κήρυξη της Επανάστασης του 1821, την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Μέσα από μια φωτογραφική απεικόνιση ταξιδεύουμε στα πολύτιμα ιστορικά κειμήλια:

το λάβαρο της ορκωμοσίας του ’21, τα όπλα των αγωνιστών, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού και πολλά άλλα.

Η Μονή Αγίας Λαύρας είναι ένα από τα σηµαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά µνηµεία της Ελλάδας. Βρίσκεται σε έναν λόφο, στους πρόποδες του όρους Βελιά, σε υψόµετρο περίπου 900 µέτρα και σε κοντινή απόσταση από την ξακουστή αχαϊκή κωµόπολη, τα Καλάβρυτα. Το µοναστήρι περιβάλλεται από ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο µε εδαφολογικές εναλλαγές.

Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζεται η Αγία Λαύρα µέσα από µια πρωτότυπη φωτογραφική απεικόνιση. Αρχικά, καταγράφεται µια σύντοµη ιστορική αναδροµή και ακολουθεί η περιγραφή της συµβολικής και της ιστορικής σχέσης της Αγίας Λαύρας µε την Ελληνική Επανάσταση. Ακόµη, γίνεται αναφορά στα πολύτιµα ιερά κειµήλια και στην αξιόλογη βιβλιοθήκη της Μονής. Η Αγία Λαύρα έχει χαρακτηριστεί «εθνική µητρόπολη» καθώς είναι ταυτισµένη µε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και αποτελεί για κάθε Eλληνα ένα ιερό και ιστορικό εθνικό προσκύνηµα. Η Αγία Λαύρα συγκινεί κάθε Eλληνα, γιατί είναι ένας τόπος που έχει συνδεθεί µε τον όρκο για την ελευθερία, µε το όραµα της ελεύθερης πατρίδας, ένας τόπος που σταθερά φρόντισε να µη σβήσει η µεγάλη ελπίδα του Γένους.

Η Ελλάδα έχοντας διανύσει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ως ανεξάρτητο εθνικό κράτος οφείλει φόρο τιµής στους γενναίους προγόνους της, οι οποίοι µε δύναµη ψυχής αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Οι επέτειοι µπορούν να ιδωθούν ως σταθµοί και σηµεία εκκίνησης εθνικού και ατοµικού επαναπροσδιορισµού ώστε η γνώση από το παρελθόν να αποτελεί έµπνευση και οδηγό για το µέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η Αγία Λαύρα, µε την πλούσια προσφορά της, έχει συµβάλλει στον πνευµατικό, κοινωνικό και οικονοµικό βίο του τόπου.

Aκόμη

Οι Μικρές μας Πατρίδες: Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη – Πιερία – Ημαθία – Κιλκίς – Πέλλα – Χαλκιδική

Της Εφης Γρηγοριάδου

Ενα λαογραφικό ταξίδι στην ιστορία, τον πολιτισμό, τα έθιμα και τη γαστρονομία της γης των μύθων, των θεών και του πνεύματος.

Μακεδονία. Ενα ταξίδι σε μια περιοχή με πολυκύμαντη ιστορία, ανεκτίμητη προσφορά και ξεχωριστό ρόλο. Ενα ταξίδι στον πολιτισμό. Πάνω απ’ όλα ένα ταξίδι στους ανθρώπους. Σε αυτό το ταξίδι συναντήσαμε ανθρώπους με ψυχική ανάταση, ευαισθησία και καλλιέργεια με μία διαφορετική γεύση και διάθεση για ζωή.

Η έκδοση είναι μια μικρή συνεισφορά να διατηρήσουμε την ιστορική και πολιτισμική μας κληρονομιά και ταυτότητα.

Mαζί

Esquire

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Mιλάει για το μπάσκετ και την πιο σημαντική απόφαση της ζωής του: Να ασχολείται μόνο με πράγματα που θα τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Μόδα. New Neutrals.

Τα βασικά χρώματα της άνοιξης του 2023 κρατούν ουδέτερη στάση.

Τα ερωτήματα του τεύχους;

Είναι το Chat GPT η νέα πραγματικότητα;

Eχει έρθει το τέλος της κριτικής;

Το μεγάλο ανοιξιάτικο μπάρμπεκιου.

Το Πάσχα πλησιάζει και η σεζόν της ψησταριάς είναι εδώ.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις πριν ριχτείς στη μάχη με τις φλόγες.

Πρόσωπα:

Δώρα Παντέλη, Γιώργος Καρλαύτης, Φίλιππος Πλιάτσικας.

Συνέντευξη με τον Greg Yaitanes, τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη του «House of the Dragon».

Ανοιξιάτικο ταξίδι στη μαγική Πορτογαλία.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €3,90

(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Μονή Αγίας Λαύρας»: €1,00  «Κεντρική Μακεδονία»: €0,90)