Για την ανάγκη να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας πριν από την επανέναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, δηλαδή του σωματείου των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας.

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών ξεκαθάρισε ότι «δεν θα βάλουμε το κεφάλι μας στην γκιλοτίνα» αφού τα σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένουν και μετά την τραγωδία στα Τέμπη και ότι «δεν θα ξεκινήσουμε» τα δρομολόγια όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Στην συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη εμείς οι μηχανοδηγοί δεν ήμασταν, εμείς που οδηγούμε τα τρένα δεν προσκληθήκαμε, πήγε η Ομοσπονδία των σιδηροδρομικών… Εμείς που καταγγείλαμε όλα αυτά ως σωματείο δεν ήταν κανείς», σημείωσε στον Ant1 ο κ. Γενιδούνιας.

«Ενημερωθήκαμε με ένα draft για κάποιες προτάσεις. Έχουμε κι εμείς να κάνουμε, πολλές», συνέχισε, καθώς αυτές που έγιναν δεν ικανοποιούν.

«Διαβάσεις που δεν λειτουργούν και δεν φυλάσσονται»

«Περιμέναμε ότι επειδή υπάρχουν υπηρεσιακά στελέχη που δίνουν στον υπουργό τις κατευθύνσεις, κάποια πράγματα έπρεπε να έχουν λυθεί. Έχουν π.χ. ανακοινώσει ότι την άλλη Τρίτη ξεκινούν δρομολόγια προς Φλώρινα, Δράμα, γραμμές που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις επικοινωνίες.

Στις 27 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, στη γραμμή προς Στρυμώνα που είναι να λειτουργήσει την Τρίτη έχουμε διαβάσεις που δεν λειτουργούν και δεν φυλάσσονται. Δεν γνωρίζουμε αν έχει λυθεί το θέμα. Μας λένε ότι θα ξεκινήσει η γραμμή… Μας το δίνουν γραπτώς, «δεν λειτουργούν», «δεν φυλάσσονται»», τόνισε ο κ. Γενηδούνιας.

«Τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Να σταματάμε σε διαβάσεις με μεγάλη κυκλοφορία… Σε γραμμές που κυκλοφορούν και εμπορικά… Στη γραμμή προς Στρυμώνα που είναι να λειτουργήσει την Τρίτη, ένα τρένο μήκους 400-500 μ. πώς θα περάσει;», αναρωτήθηκε.

Ο Γενηδούνιας τόνισε, επίσης, ότι «έχουμε θιγεί από αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Όχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η θεωρία του ανθρώπινου λάθους, αλλά και δεν θα βάλουμε τους εαυτούς μας στη γκιλοτίνα».

«Να μας πουν αναλυτικά τι έχουν προτείνει. Δεν διαβάζουμε τίποτα για τις σήραγγες, για τις επικοινωνίες. Για τη γραμμή προς Στρυμώνα, Φλώρινα, Δράμα, δεν ακούσαμε αν οι διαβάσεις θα λειτουργούν. Τι πιστεύουν, ότι θα ξεκινήσουμε την Τρίτη αν μας δώσει κάποιος χαρτί ότι δεν λειτουργούν; Δεν θα ξεκινήσουμε».