Για συστηματική υποστελέχωση του νοσοκομείου στην Κω κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, με το υπουργείο Υγείας να εκδίδει δελτίο Τύπου για να απαντήσει στις καταγγελίες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες στο MEGA, εδώ και περίπου δέκα μήνες το νοσοκομείο του νησιού είναι χωρίς παθολόγο. Έτσι όταν πηγαίνει ένα ασθενής στο νοσοκομείο, στα έκτακτα περιστατικά καλείται και ιδιώτης γιατρός που πληρώνει ο ασθενής.

Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις και σε πολλές άλλες ειδικότητες γιατρών, ενώ υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και πολλοί τοκετοί γίνονται από ιδιώτες γιατρούς από όσες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν το κόστος.

Στο νησί υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος και όλα αυτά δημιουργούν μία τεράστια ανασφάλεια στους κατοίκους.

Από την άλλη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έτρεξε» μία διαφημιστική καμπάνια, η οποία καλεί τους κατοίκους στην Κω να μεταβούν στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας μέχρι και με δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σε υπερσύγχρονες κλινικές και με προσωπικό που μιλάει ελληνικά.

Οι καταγγελίες των εργαζόμενων και των κατοίκων

Η Γαρυφαλλιά Καρανάσιου, πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Κω, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε μία νεφρολόγο, το προσωπικό δεν φτάνει και υπάρχει ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί».

Επίσης, η κ. Καρανάσιου τόνισε ότι όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο της υγείας τα έχουν επισημάνει αρκετές φορές, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία πρόσληψη σε καμία ειδικότητα.

Η Πόπη Ζερβού, κάτοικος του νησιού, περιέγραψε: «Πριν λίγα χρόνια χρειάστηκε να πάω στα έκτακτα στο νοσοκομείο και χρειαζόμουν νευρολόγο, δεν υπήρχε ούτε παθολόγος με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει διακομιδή στη Ρόδο για κάτι απλό. Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο».

«Διαχρονική η υποστελέχωση του νοσοκομείου»

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος έκανε παρέμβαση σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και την υποστελέχωση του νοσοκομείου.

«Ζήτησα να κάνω μία παρέμβαση γιατί το πρόβλημα δεν είναι τώρα, είναι διαχρονικό,. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, εμείς έχουμε κάνει έως τώρα τουλάχιστον 4 προκηρύξεις για παθολόγο, οι οποίες κατέστησαν άγονες.

Πάλι χθες προκηρύχθηκε θέση και αυτή θα είναι άγονη. Ο λόγος που δεν έρχονται οι γιατροί είναι πολλοί και όχι μόνο οικονομικοί. Ο δήμος μας επιδοτεί με 450 ευρώ μηνιαίως τους γιατρούς που έρχονται στην Κω καλύπτοντας τους τη στέγαση.

Τα επισιτιστικά καταστήματα αποφάσισαν να επιδοτήσουν με 300 ευρώ τους γιατρούς που θα έρθουν στο νησί της Κω. Άρα το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι πολλαπλά τα προβλήματα. Είναι παθογένειες ετών», επεσήμανε σε παρέμβασή του ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Στο νοσοκομείο της Κω υπηρετούν 179 εργαζόμενοι εκ των οποίων 35 γιατροί και 79 νοσηλευτές. Ειδικά για την έλλειψη παθολόγων έχει γίνει μετακίνηση από άλλη νοσηλευτική δομή της 2ης ΥΠΕ παθολόγου που καλύπτει τις ανάγκες ενώ έχουν προκηρυχθεί και 2 θέσεις παθολόγων. Στο παρελθόν είχαν προκηρυχθεί εκ νέου οι θέσεις και οι προκηρύξεις είχαν αποβεί άγονες.

Στο συγκεκριμένο ωστόσο νοσοκομείο υπηρετούν και επτά γενικοί γιατροί, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Παράλληλα ειδικά για το καλοκαίρι έχει γίνει πρόσκληση για γιατρούς με επιπλέον αμοιβή 1.800 ευρώ τον μήνα πέρα του μισθού. Το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στελέχωσης στα νησιά μας, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών των ακριτικών μας νησιών παρέχοντας επιπλέον κίνητρα 1.800 ευρώ σε κάθε γιατρό τον μήνα και 1.200 ευρώ σε κάθε νοσηλευτή πλέον των μισθών που λαμβάνουν για κάθε μετακίνηση».

Η ανάρτηση του Θάνου Πλεύρη

Ανάρτηση για το νοσοκομείο και τις ελλείψεις προσωπικού, έκανε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης.