Μία μακροσκελή συνέντευξη έδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στο πρακτορείο Anadolu και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα, αλλά και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιοτώπουλο.

Μάλιστα ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίστηκε ξανά υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. «Ξέρετε ότι έχουμε προβλήματα με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα και μεθόδους στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Λέμε ότι προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα, στη γραμμή των σχέσεων καλής γειτονίας και στο πνεύμα της συμμαχίας, μιλώντας και συζητώντας», ανέφερε αρχικά.

«Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ την επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο, ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους. Ας επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατόν, ας βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μας και ειδικά στο Αιγαίο, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να ζήσουν άνετα, ειρηνικά και με ασφάλεια. Εκφράζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του διαμοιρασμού του πλούτου και ειδικά στο Αιγαίο», συμπλήρωσε.

Ελληνοτουρκικά: Το νέο όπλο των Τούρκων στο Αιγαίο

«Είχαμε εποικοδομητικό και θετικό διάλογο με τον Παναγιωτόπουλο»

Ο Χουλουσί Ακάρ στάθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, «είχαμε εποικοδομητικό και θετικό διάλογο. Εκφράσαμε τα αμοιβαία συναισθήματά και τις σκέψεις μας. Επιβεβαιώσαμε για ακόμα μία φορά ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και τους είπαμε ότι θα πάμε εάν μας προσκαλέσουν».

«Υπήρξε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και μεταφέραμε τα συλλυπητήριά μας μόλις το μάθαμε και ρωτήσαμε αν χρειάζονται βοήθεια. Αυτή η αμοιβαία διπλωματία των σεισμών λαμβάνει επίσης χώρα. Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε πως είμαστε ξανά υπέρ της συνάντησης, της συζήτησης και του διαλόγου», είπε ακόμα ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

«Οι ΗΠΑ μας χρωστάνε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και πέντε F-35»

Ακόμα εξέφρασε την οργή του για τις ΗΠΑ σημειώνοντας πως χρωστάνε στην Τουρκία 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και πέντε F-35«Στο θέμα των F-35, η συνεργασία μας έληξε, και χωρίσαμε με τρόπο που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε νομικά ούτε ηθικά. Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή επιτεύχθηκε συμφωνία για οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ακάρ.

«Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Προς το παρόν, ο σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι η καταβολή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουμε καταβάλει. Επί του παρόντος, υπάρχουν πέντε F-35 που δικαιούμαστε, και συζητάμε για το μέλλον αυτού το θέματος. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται χωρίς να διακυβεύονται τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των F-16, υποστηρίζοντας ότι «πηγαίνει λίγο αργά. Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα για μας. Αγοράζουμε 40 F-16 Block 70 Vipers. μαζί με αυτά τα F-16, υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός των F-16 που ήδη έχουμε. Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, οι διυπουργικές συνομιλίες μας με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχουν φθάσει σε θετικό σημείο. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι αυτό υποστηρίζεται από τον Λευκό Οίκο και αποστέλλεται στο Κογκρέσο».

«Αυτή τη στιγμή περιμένουμε το στάδιο του Κογκρέσου… Η ελπίδα και η ευχή μας είναι ότι το Κογκρέσο θα λάβει μια απόφαση με κοινή λογική σύμφωνα με τις ιδέες του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα το επόμενο διάστημα. Αναμένουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Ακόμα ο Χουλουσί Ακάρ σχολίασε τη στάση της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. «Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι η υιοθέτηση οποιουδήποτε ακραίου δρόμου στο θέμα αυτό μπορεί πραγματικά να βάλει τα κόμματα σε μπελάδες, και ότι δεν είμαστε απελπισμένοι στο θέμα αυτό, και ότι έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις στη διάθεσή μας. Δεν πρέπει να οδηγήσουν τα γεγονότα σε ανεπιθύμητες κατευθύνσεις με συλλογισμούς που αλλάζουν με τη μέρα, συναισθηματικές και παράλογες σκέψεις».

Για Σουηδία και Φινλανδία

Όσον αφορά την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Φινλανδία κινείται λίγο πιο γρήγορα και με τα μέτρα που πήρε είναι λίγο πιο κοντά όσον αφορά τις δεσμεύσεις της. Πιστεύω ότι η Σουηδία πρέπει να δράσει λίγο πιο γρήγορα», είπε ακόμα.