Η ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές σαν φάρσα…

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαρτίου 2000, όταν ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε το υψηλότερο κλείσιμο της ιστορίας του, λαμβάνοντας ώθηση από τη μεγάλη άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 1995.

Οι «dot-coms», μια ομάδα νέων εταιρειών του Ιντερνετ που έδωσαν την ονομασία τους και στη χρηματιστηριακή φούσκα που ακολούθησε, εξελίχθηκαν σε μια κλασική ιστορία κερδοσκοπικής υπερβολής και υπερτίμησης, που θα μπορούσε να συγκριθεί ακόμα και με την ιαπωνική κρίση της δεκαετίας του ’90, ή ακόμη και την αμερικανική κρίση της δεκαετίας του ’20, έγραφαν χαρακτηριστικά οι Financial Times. Για την ιστορία ο δείκτης έκλεισε στις 5.048,62 μονάδες, έχοντας καταγράψει άνοδο 24% από το ξεκίνημα εκείνου έτους και 570% (!) από τις αρχές του 1995.

Silicon Valley Bank: Η Moody’s την είχε προειδοποιήσει

Και έκτοτε ξεκίνησε η κατρακύλα, που οδήγησε τον τεχνολογικό δείκτης τον Οκτώβριο του 2002 στις 1.114 μονάδες, 80% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του.

Είκοσι τρία χρόνια μετά στις 10 Μαρτίου του 2023 έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία στις αγορές (αν και τα σύννεφα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται από καιρό) η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με την ρυθμιστική αρχή της Καλιφόρνιας να βάζει λουκέτο και να ορίζει εκκαθαριστή.

Αν και η SVB θεωρείται από τις μικρές τράπεζες των ΗΠΑ το μέγεθός της δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και οι επιπτώσεις είναι ήδη αλυσιδωτές και επεκτείνονται σχεδόν σε όλον τον κόσμο.

Η αμερικανική τράπεζα των start ups διαθέτει ενεργητικό 209 δισ. δολ. και καταθέσεις 175 δισ. δολ., περίπου όσο το ελληνικό ΑΕΠ.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Αν και συνήθως ένα μεγάλο ποσοστό πελατών στις αμερικανικές τράπεζες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το τι θα συμβεί εάν ένας δανειστής καταρρεύσει, χάρη στην εγγύηση «του θείου Σαμ» να αποπληρώνει τους καταθέτες σε περίπτωση αποτυχίας ενός ιδρύματος, στη περίπτωση της SVB η κατάσταση είναι διαφορετική, κι αυτό γιατί τα υπόλοιπα άνω των 250.000 δολαρίων δεν καλύπτονται.

Η τράπεζα που ανήκει στην SVB Financial βασιζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό σε μεγάλες, και ως εκ τούτου, ανασφάλιστες καταθέσεις από άλλες τράπεζες.

Περίπου το 94% των κεφαλαίων που διατηρούνται στην SVB δεν ήταν εγγυημένα στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις της, σε σύγκριση με το 52% στην JPMorgan και το 58% στη Silvergate Bank, έναν δανειστή που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, και ο οποίος επίσης έκλεισε τις πόρτες του αυτή την εβδομάδα αφού οι καταθέτες έκαναν στροφή. Η SVB στράφηκε επίσης προς τις νέες εταιρείες τεχνολογίας που καταναλώνουν μετρητά.

Ξεπουλούν κοψοχρονιά τις καταθέσεις τους

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι αμερικανοί πελάτες της τράπεζας, των οποίων οι καταθέσεις δεν καλύπτονται από το κυβερνητικό σύστημα, σπεύδουν να πουλήσουν τις καταθέσεις τους για να πληρώσουν μισθούς και άλλα λειτουργικά έξοδα μετά το κλείσιμο του δανειστή από τις ρυθμιστικές αρχές.

δεν είναι λίΔεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Όπως γράφουν οι Financial Times,  η SVB αναμένεται να ανοίξει ξανά τη Δευτέρα για όσες καταθέσεις είναι ασφαλισμένες , στο πλαίσιο της νεοσύστατης Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές εάν και πότε οι πελάτες με περισσότερα από 250.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματά τους.

Κάποιοι προσπαθούν να τα πουλήσουν με μεγάλες εκπτώσεις για να συγκεντρώσουν μετρητά.

Την Παρασκευή, οι «ανασφάλιστες καταθέσεις» της  SVB διαπραγματεύονταν σε τιμή μεταξύ 55 και 65 σεντς σε δολάριο, σύμφωνα με την Cherokee Acquisition, μια πλατφόρμα συναλλαγών απαιτήσεων σε υποθέσεις πτώχευσης.

Άλλες καταθέσεις προσφέρθηκαν μεταξύ 70 και 75 σεντς στο δολάριο, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλούνται οι Financial Times.

Οι προτεραιότητας του FDIC

Σύμφωνα επίσης με τους FT, η προτεραιότητα της FDIC το Σαββατοκύριακο ήταν να διασφαλίσει ότι αυτά τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα, όπως είχε υποσχεθεί την Παρασκευή. Οι αξιωματούχοι της FDIC εξετάζουν τα αρχεία της τράπεζας με τους υπαλλήλους της SVB, μελετώντας τις καθημερινές εργασίες της τράπεζας προκειμένου να ιεραρχήσουν και να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν επικείμενες προθεσμίες και κάνοντας οποιεσδήποτε απαραίτητες νομικές δηλώσεις.

Για τις ανασφάλιστες καταθέσεις, η FDIC είπε ότι θα τους καταβάλει μια «προκαταβολή» εντός της εβδομάδας που θα είναι ένα ποσοστό επί των καταθέσεων τους.

Σε αναζήτηση αγοραστή οι αρχές

Επίσης, διάχυτη είναι από την περασμένη Παρασκευή η ανησυχία στελεχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου αλλά και επενδυτών, ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα ντόμινο σε άλλες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έβρισκαν αγοραστή το Σαββατοκύριακο για να προστατεύσουν τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Ο δανειστής SVB Financial Group με επίκεντρο τις startups έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που πτωχεύει από την οικονομική κρίση του 2008 την Παρασκευή, αναστατώνοντας τις αγορές και αφήνοντας εγκλωβισμένα δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε εταιρείες και επενδυτές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), η οποία διορίστηκε ως εκκαθαριστής της τράπεζας, είχε μπαράζ επαφών το Σαββατοκύριακο προκειμένου να βρει μια τράπεζα, που θα ήταν πρόθυμη να συγχωνευθεί με τη Silicon Valley Bank. Ωστόσο, το Reuters τονίζει ότι παραμένει αδιευκρίνιστο εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

Οι δυσκολίες του deal

Ορισμένα στελέχη του κλάδου δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα ήταν μεγάλη για οποιαδήποτε τράπεζα και πιθανότατα θα απαιτούσε από τις ρυθμιστικές αρχές να δώσουν ειδικές εγγυήσεις αλλά και άλλα κίνητρα στον οποιονδήποτε αγοραστή.

Με περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο δανειστής με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καθιστώντας τη λίστα των πιθανών αγοραστών που θα μπορούσαν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο σχετικά σύντομη, είπαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Το σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων

Χθες, το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι η Federal Reserve και η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων μελετούν ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγές κοντά στις συζητήσεις, ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού,.

Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος του σχεδιασμού, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω πανικός, σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, και να μην επαναληγθούν φαινόμενα sell off στις αγορές  όπως την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή.

Ανησυχία ντόμινο

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι χωρίς απόφαση μέχρι τη Δευτέρα, άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν πίεση και δεν αποκλείεται να καταγραφεί μεγάλη  εκκροή καταθέσεων υπό αυτούς τους φόβους.

Ο δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Μπιλ Άκμαν ανέφερε σε ένα tweet το Σάββατο ότι η αποτυχία προστασίας όλων των καταθετών θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσυρση ανασφάλιστων καταθέσεων και από άλλα ιδρύματα.

«Αυτές οι αναλήψεις θα εξαντλήσουν τη ρευστότητα από τις κοινοτικές, περιφερειακές και άλλες τράπεζες και θα ξεκινήσουν την καταστροφή αυτών των σημαντικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο Άκμαν.

Συνεδριάζει εκτάκτως η Fed

Στον απόηχο των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η κατάρρευση τηςSilicon Valley Bank , και του μαζικού sell-off που ακολούθησε στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστούν  και θα καθοριστούν πρωτίστως οι προκαταβολές και τα προεξοφλητικά επιτόκια που θα χρεωθούν από τις τράπεζες της Federal Reserve.

Όπως επισημαίνουν αμερικανικά δημοσιεύματα, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά η κίνηση έγινε μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την Παρασκευή , η οποία ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία από την οικονομική κρίση του 2008. Αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές, κατέστρεψε τις τραπεζικές μετοχές και άφησε τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας στην Καλιφόρνια να ανησυχούν για το πώς θα έχουν πρόσφαση να κάνουν μισθοδοσία.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο οίκος Moody’s Investors Service Inc προειδοποίησε την SVB Financial Group, μητρική εταιρία της τράπεζας Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Ποια είναι η SVB

Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το περασμένο έτος παρείχε χρηματοδότηση στο 44% όλων των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και που είναι δημόσια εισηγμένες σε χρηματιστήριο.

Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Με βάση τα στοιχεία της FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.

Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.

Οι μετοχές της SVB υποχώρησαν 86% μεταξύ του καμπανιού έναρξης της Πέμπτης και της Παρασκευής πριν η εταιρεία ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον κλείσει την SVB Financial Group και έχουν αναλάβει τον έλεγχο των καταθέσεων της τράπεζας.

Γιατί κατέρρευσε η τιμή της μετοχής της SVB;

Υπάρχουν δύο λόγοι – και οι δύο συνδέονται με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να συντρίψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Fed επιβάρυνε τα ομόλογα της SVB και αποκάλυψε ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη μετά την ολοκλήρωση της πώλησης 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χαρτοφυλακίου της σταθερού εισοδήματος. Η εταιρεία προσπάθησε και απέτυχε να συγκεντρώσει 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω πωλήσεων μετοχών για να καλύψει αυτές τις ζημίες.

Επιπλέον, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται περισσότερο να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, καθώς ο δανεισμός γίνεται ακριβότερος – και αυτό τροφοδότησε υψηλό επίπεδο εκροών καταθέσεων από την SVB, λένε οι αναλυτές.

Η «μοναδική θέση της SVB στον κόσμο της τεχνολογίας είναι ένα πραγματικό όφελος όταν αυτή η επιχείρηση ανθεί, αλλά σημαντικό πρόβλημα όταν δεν ανθεί», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Interactive Brokers, Steve Sosnick.

Πώς επηρεάζει άλλες τραπεζικές μετοχές;

Η φιλική προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζα Silvergate Capital ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα κλείσει – και η κρίση σε δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πυροδότησε φόβους για μεταδοτικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο, τροφοδοτώντας μια απότομη πώληση σε τραπεζικές μετοχές.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street – JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo και Morgan Stanley – απώλεσαν 55 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη με τους επενδυτές να κλονίζονται από την κατάρρευση των SVB και Silvergate, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Ο δείκτης KBW Bank – ο οποίος παρακολουθεί την τιμή των κορυφαίων τραπεζών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ – σημείωσε βουτιά 7,7% την Πέμπτη για τη χειρότερη μέρα του εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Πηγή: ot.gr