Έντονες είναι οι αντιδράσεις μετά την απόφαση του BBC να απομακρύνει τον Γκάρι Λίνεκερ από την παρουσίαση της δημοφιλούς αθλητικής εκπομπής  «Match of the Day», μετά από αντικυβερνητικό σχόλιο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Εθνικής Βρετανίας και προβεβλημένου παρουσιαστή για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνηση Σούνακ.

Ο Λίνεκερ επέκρινε την πολιτική ασύλου που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση μέσα από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση στους μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία, να ζητήσουν άσυλο στη χώρα, καθώς και την κράτησή τους και στη συνέχεια την απέλασή τους προς μια τρίτη χώρα που κρίνεται ασφαλής.

«Είναι μια σκληρή πολιτική που στρέφεται εναντίον των πιο αδύναμων ανθρώπων, σε μια γλώσσα που δεν είναι ανόμοια από αυτή της Γερμανίας κατά τη δεκαετία του 1930», σχολίασε ο Λίνεκερ.

Θύελλα αντιδράσεων από την απόφαση του BBC

Το BBC θεώρησε πως με τη συμπεριφορά του ο Λίνεκερ «παραβίασε τις οδηγίες του μέσου» και πως «δεν θα έπρεπε να τοποθετείται σε κομματικά, πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες», γι’ αυτό και απομάκρυνε τον δημοφιλή παρουσιαστή.

Η απόφαση αυτή του βρετανικού δημόσιου μέσου προκάλεσε την αντίδραση συναδέλφων του Λίνεκερ που αποχωρούν επίσης από το πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πιο γνωστοί συμπαρουσιαστές του και πρώην παίκτες της εθνικής Αγγλίας, ο Άλαν Σίρερ και ο Ίαν Ράιτ, ανακοίνωσαν ότι ούτε κι αυτοί θα λάβουν μέρος στην εκπομπή. «Είπα στο BBC ότι δεν θα είμαι εκεί αύριο. Αλληλεγγύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράιτ στο Twitter.

Ο Τζέισον Μοχάμαντ, ο οποίος παρουσιάζει το «Final Score» του BBC, δήλωσε επίσης σήμερα ότι αποχώρησε από το πρόγραμμά του.

Η παρουσιάστρια Κέλι Σόμερς, η οποία έχει εμφανιστεί σε πολλές εκπομπές του BBC, έγραψε στο Twitter σήμερα: «Να επιβεβαιώσω ότι δεν θα είμαι στην τηλεόραση του BBC σήμερα».

Χωρίς παρουσιαστή η διάσημη αθλητική εκπομπή

Δεδομένου ότι όλοι οι άλλοι διαθέσιμοι συντονιστές και σχολιαστές επιδόθηκαν κι αυτοί σε «μποϊκοτάζ» κατά της παρουσίασης της εκπομπής, τελικά το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Λίνεκερ από το 1999 βγαίνει στον αέρα –για πρώτη φορά στην ιστορία του– μόνο με… εικόνες από τα ματς.

Το BBC θα μεταδώσει «περιορισμένο αθλητικό πρόγραμμα» το Σαββατοκύριακο και «εργάζεται σκληρά για να επιλύσει την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, προσθέτοντας πως «λυπούμαστε για αυτές τις αλλαγές που αναγνωρίζουμε ότι θα είναι απογοητευτικές για τους λάτρεις του αθλητισμού του BBC. Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλύσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε να το κάνουμε σύντομα».