Η Τουρκία μπήκε και επίσημα, σήμερα, σε προεκλογική περίοδο και, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, στις εκλογές της 14ης Μαΐου θα συμμετάσχουν 36 κόμματα, ενώ οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) της Κυριακής και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου, συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο ανακοίνωσε τις πρώτες λεπτομέρειες για την διεξαγωγή των κρισιμότερων στην πολιτική πορεία του Ερντογάν εκλογών.

Ξανά δεύτερος ο Ερντογάν σε νέα δημοσκόπηση

Εν τω μεταξύ, νέα δημοσκόπηση, καταγράφει απώλειες για τον Ερντογάν και άνοδο για τον αντίπαλό του, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Aksoy, την οποία δημοσιεύει η αντιπολιτευτική εφημερίδα Cumhuriyet, ο απερχόμενος πρόεδρος Ερντογάν συγκεντρώνει 44,4% και ο Κιλιτσντάρογλου 55,6%.

Παράλληλα, η Λαϊκή Συμμαχία (περιλαμβάνει το AKP του Ερντογάν και το ακροδεξιό MHP του Μπαχτσελί) καταγράφει ποσοστό 38,2% (προσθέτοντας τα ποσοστά και των δύο κομμάτων, 31% και 7,2%) στην πρόθεση ψήφου, ενώ η Συμμαχία των έξι της αντιπολίτευσης παίρνει προβάδισμα 44,1%.

Να σημειωθεί ότι στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με την συγκεκριμένη δημοσκόπηση, βρίσκεται το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), με ποσοστό 10,3%, το οποίο έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του για συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βγει μια και καλή εκτός πολιτικού κάδρου ο Ερντογάν.