Στα γραφεία του ΟΣΕ βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στελέχη της ΡΑΣ. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ψάχνει στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΣ ερευνά ηχογραφημένες συνομιλίες και τυχόν σημαντικά έγγραφα, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάρτιση πορίσματος, το οποίο θα σταλεί στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Δεν αποκλείεται στο πόρισμα να προτείνεται η ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ, ενώ αυτό θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων, ενώ εξετάζεται να υπάρξει πρόταση για ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας και για την Hellenic Train.

Αρχή Σιδηροδρόμων στο in: Έλεγχος σε ΟΣΕ και Hellenic Train για το δυστύχημα

Εν τω μεταξύ πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε αυτεπάγγελτος έλεγχος για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ζητούσε εντός 48 ωρών να κατατεθούν όλα τα τεκμήρια, τα οποία αφορούν τις διαδικασίες ασφάλειάς και αν τηρήθηκαν. Αφορούσε τόσο τον ΟΣΕ, όσο και την ιδιωτική εταιρεία Hellenic Train.

Συγκεκριμένα είχε εκδοθεί απόφαση αυτεπάγγελτου ελέγχου με την οποία «ζητάμε εντός 48 ωρών όλα τα τεκμήρια» αναφερόταν.

Το in είχε επικοινώνησε με τη διοίκηση της Αρχής και είχε ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες της και ειδικότερα αν έχει αρμοδιότητα για πιστοποίηση ως προς το δίκτυο ή την ασφάλεια κυκλοφορίας των συρμών.

Όπως τονίστηκε από τη διοίκηση «οι αρμοδιότητες μας είναι ο έλεγχος της τήρησης των διαδικασιών ασφαλείας των εταιρειών ΟΣΕ και Hellenic Train». Δηλαδή, όπως εξηγούσε η Ιωάννα Τσιαπαρίκου, πρόεδρος της ΡΑΣ, «αν ακολουθούνται οι διαδικασίες με βάση το υφιστάμενο δίκτυο οχήματα συστήματα, όπως περιγράφονται στα Συστήματα Διαχείρισης Ασφαλείας που μας καταθέτουν. Τα έργα υποδομής ή τα νέα οχήματα εγκρίνονται από τη ΡΑΣ σε σχέση με τη διαλειτουργικότητα».