Η φρικτή είδηση της σιδηροδρομικής σύγκρουσης στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους πρωταγωνιστεί και στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Guardian σήμερα δημοσίευσε ένα ακόμη άθρο με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, στο οποίο το παρομοιάζει με άλλες δύο παλαιότερες στην Ισπανία και τη Γερμανία.

Αρχικά σημειώνει πως πρόκειται για το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη, με τις αρχικές εικόνες να ξυπνούν μνήμες  από προηγούμενα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στη Γηραιά Ήπειρο.

Τέμπη: Τα πολύνεκρα δυστυχήματα του 1999, το 2003 και 2023

Γερμανία 2016

Μία πρόσφατη παρόμοια τραγωδία στην Ευρώπη συνέβη το 2016, αναφέρει το άθρο, όταν μια μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στο Bad Aibling στη Γερμανία σκότωσε 12 ανθρώπους. Σε αυτό το περιστατικό, αιτία στάθηκε ένας αποσπασμένος σηματοδότης, ο οποίος επέτρεψε στα δύο τρένα να ταξιδεύουν προς αντίθετες κατευθύνσεις στη γραμμή μονής κατεύθυνσης.

Ισπανία 2003

Το τελευταίο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ευρώπη που είχε επίσης μεγάλο απολογισμό θυμάτων ήταν ένας εκτροχιασμός υψηλής ταχύτητας στην Ισπανία το 2013, όταν 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ανετράπη το τρένο κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης πως το ιστορικό σιδηροδρομικής ασφάλειας  της Ελλάδας είναι το χειρότερο στην Ε.Ε τα τελευταία δέκα χρόνια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ευρωπαικού οργανισμού σιδηροδρόμων.

Ωστόσο, σχολιάζει ο «Guardian», το ποσοστό δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο με τις υπόλοιπες χώρες. Η Ελλάδα διαθέτει μικρό δίκτυο, περίπου το 2% του μεγέθους του Ηνωμένου Βασιλείου. Επιπλέον, ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων αφορά σε εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και όχι σε επιβάτες.