Τραγικές είναι οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη με συγγενείς επιβατών στη μοιραία αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με τρένο στα Τέμπη και έφταναν με λεωφορεία στην πόλη να αποχωρούν με δάκρυα στα μάτια και γεμάτοι αγωνία όταν δεν έβλεπαν τους δικούς τους ανθρώπους και μην γνωρίζοντας εάν είναι ζωντανοί.

«Που μπορώ να μάθω εάν ζει το παιδί μου;» ρώτησε μια μητέρα τους αστυνομικούς που βρίσκονται στον σταθμό του ΟΣΕ, προκειμένου να καταγράψουν τα στοιχεία των επιβατών-τραυματιών που έφτασαν από τη Λάρισα.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ ανέβαιναν στα λεωφορεία μόλις έφταναν στον σταθμό του ΟΣΕ, και ζητούσαν από τους επιβαίνοντες τα στοιχεία τους, όπως την ταυτότητά τους και τον αριθμό του τηλεφώνου τους.

Τέμπη: Συγγενείς επιβατών αναζητούν τους ανθρώπους τους στα νοσοκομεία Λάρισας

Στα πρώτα δύο λεωφορεία δεν πραγματοποιήθηκε καταγραφή καθώς δεν βρισκόταν αστυνομία στον σταθμό, σε αντίθεση με τα επόμενα δύο.

«Βρίσκομαι τρεις ώρες στον σταθμό και δεν μπορώ να επικοινωνήσω με το παιδί μου. Δεν ξέρω εάν ζει και πού βρίσκεται. Η αστυνομία μας είπε να πάρουμε τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ και στα νοσοκομεία. Περίμενα σε κάθε λεωφορείο να δω το παιδί μου, αλλά δεν ήταν πουθενά», είπε μία άλλη μητέρα.

«Περιμένω το παιδί μου, έχω την αγωνία μου. Δεν έχω μιλήσει, δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν μίλησα με το παιδί μου στο τηλέφωνο. Δεν μου είπαν τίποτα, είδα για μία σύγκρουση», είπε μία μητέρα που αγωνιά για την τύχη του παιδιού της.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, συνολικά στον σταθμό έφτασαν περίπου 180-200 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι ήταν τραυματισμένοι και μεταφέρθηκαν απευθείας στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ άλλοι αποχώρησαν με τις οικογένειές τους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η τραγωδία συνέβη λίγο μετά τις 23:00 όταν εμπορικό τρένο με προορισμό από Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα συγκρούστηκε μετωπικά με την αμαξοστοιχία IC 62 της Hellenic Train που είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με τουλάχιστον 350 επιβάτες.

Τα αίτια του δυστυχήματος είναι προς το παρόν άγνωστα ωστόσο εικάζεται πως οφείλεται σε λανθασμένη διαχείριση της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στον κόμβο της Λάρισας, καθώς τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ μετά τον σταθμό της Λάρισας, η επιβατική αμαξοστοιχία αντί να παραμείνει στην άνοδο μπήκε στην κάθοδο με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ίδια γραμμή με το ίδιο τρένο με αποτέλεσμα τη σφοδρή σύγκρουση.

Από τη σφοδρή σύγκρουση έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι, ενώ  συνεχίζονται οι έρευνες.

Μάλιστα η πλειοψηφία όσων ήταν στο τρένο ήταν νέοι άνθρωποι ενώ οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης.