Ένας Παλαιστίνιος ένοπλος άνοιξε πυρ την Κυριακή εναντίον ενός ισραηλινού αυτοκινήτου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας δύο Ισραηλινούς.

Οι πυροβολισμοί έριξαν τη σκιά τους σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ παλαιστινιακών και ισραηλινών αντιπροσωπειών στη γειτονική Ιορδανία με σκοπό να μειωθεί η αυξανόμενη βία ενόψει του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

Ο πυροβολισμός σημειώθηκε λίγες μέρες μετά τη φονική ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή σε μια κοντινή παλαιστινιακή πόλη, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους. Ο στρατός είπε ότι αναζητά τον δράστη, ο οποίος άνοιξε πυρ στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Δυτικής Όχθης και τράπηκε σε φυγή.

Σε μια πρώτη κίνηση, ο υπουργός της κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκρινε μια πρόταση που θα επιβάλει τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους μαχητές που εμπλέκονται σε θανατηφόρες επιθέσεις.

«Σε μία δύσκολη μέρα κατά την οποία δύο Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν σε μια παλαιστινιακή τρομοκρατική επίθεση, δεν υπάρχει τίποτα πιο συμβολικό από τη ψήφιση του νόμου για τη θανατική ποινή για τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Itamar Ben Gvir, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Οι ηγέτες των εποίκων της Δυτικής Όχθης κάλεσαν το Ισραήλ να αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τις συνομιλίες στην Ιορδανία και να καταστείλει τους Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς, η ισλαμική μαχητική οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι καμία σύνοδος κορυφής δεν θα εμπόδιζε τους Παλαιστίνιους να πολεμήσουν το Ισραήλ.