Ήταν τέσσερις τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου 2022 όταν ο Μπόρις Τζόνσον έλαβε ένα τηλεφώνημα που τον ξύπνησε την ώρα που κοιμόταν στην πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και τον ενημέρωνε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εισβάλλει στην Ουκρανία.

Μόλις λοιπόν ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους συμβούλους του γι’ αυτό που η Μόσχα χαρακτήρισε ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο Τζόνσον ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος και σχολίασε με τρεις λέξεις και σε αγοραίο ύφος την ενέργεια της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτό το γαμ@@@ μ@@@@»!», φώναξε χαρακτηριστικά μην μπορώντας να πιστέψει τα όσα άκουσε.

«Αηδίασα με τον Πούτιν»

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός όπως και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ ή ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όσστιν μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ο Τζόνσον που ήταν από τους στενούς συνομιλητές του Πούτιν αναφέρθηκε αρχικά στο κλίμα πριν την εισβολή της Ρωσίας τονίζοντας πως υπήρχε κρεσέντο πληροφοριών στις μυστικές υπηρεσίες που έφτασε στο απόγειό της λίγες ημέρες πριν την εισβολή.

«Υπήρχε κάτι στον τόνο του Πούτιν την τελευταία φορά που μιλήσαμε που θεώρησα ότι ήδη είχε πάρει τις αποφάσεις του», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο πώς ένιωσε αφότου ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Αηδίασα με τον Πούτιν. Αηδίασα με αυτό που έκανε. Με αηδίαζε η γλώσσα του, τα ψέματά του, η επιθετικότητά του, το πατρονάρισμά του προς την Ουκρανία. Πίστευα ότι όλο αυτό το πράγμα ήταν αποκρουστικό, αλαζονικό, σοβινιστικό, λάθος», είπε ακόμα ο Μπόρις Τζόνσον.

«Τα τανκς πλημμυρίζουν τους δρόμους γύρω από το Κίεβο»

Σύμφωνα πάντα με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Ζελένσκι του μετέφερε σε κλήσεις το πώς ήταν η κατάσταση: «Απολύτως τρομακτική». «Τα τανκς πλημμυρίζουν τους δρόμους γύρω από το Κίεβο από διάφορες κατευθύνσεις».

Του μιλούσε για τον τρόπο με τον οποίο πολεμούν οι Ουκρανοί, για τη γενναιότητά που δείχνουν. «Το μήνυμά του ήταν: «Δώστε μου βοήθεια», είπε ακόμα ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον ο σκοπός του ήταν ένας και το μήνυμά του ήταν ένα «Θέε μου δεχόμαστε επίθεση, Τζόνσον θέλω στρατιωτική βοήθεια τώρα. Βοήθησέ μας και οργάνωσέ το».

Σε άλλο σημείο, ο Μπόρις Τζόνσον του είπε ότι είχε εντυπωσιαστεί από τη «μεγαλειώδη αδιαφορία του Ζελένσκι στην πρόταση πως θα μπορούσε εάν ήθελε να μεταφέρει το υπουργικό συμβούλιο ή την κυβέρνησή του στο Λβιβ», το οποίο βρισκόταν σε ασφαλέστερο τμήμα της Ουκρανίας.

«Του λέω, ότι κι αν κάνεις, μην αφήσεις τους Ρώσους να σε βγάλουν από τη μέση. Εσείς είστε η αντίσταση. Ο αγώνας της Ουκρανίας πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από εσάς», προσθέτοντας πως τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να κάνει γιατί για την προστασία ή τη μετεγκατάστασή του, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να του απαντά: «Όχι, είμαστε μια χαρά. Χρειαζόμαστε μόνο όπλα».

«Σκέφτομαι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε»

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ αποφασισμένος. Εξέφρασα τα επιχειρήματά μου ότι ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει και η Ουκρανία να επιτύχει. και ο Τζο το έδειξε ξεκάθαρα. Ο Πούτιν βασικά έχασε όλα τα δικαιώματα ως κάποιος που μπορούσες να διαπραγματευτείς μαζί του», συμπλήρωσε ακόμα ο Τζόνσον και κατέληξε λέγοντας σε απολογιστικό ύφος:

«Ειλικρινά πιστεύω ότι η όλη κατάσταση είναι η απόλυτη τραγωδία. Σκέφτομαι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε, αν υπάρχει κάτι που μας ξέφυγε ή κάτι που έπρεπε να κάνουμε με τον Πούτιν. Σκέφτομαι όλες τις συνομιλίες που είχαμε μαζί και αν δείξαμε υπερβολική αδυναμία, ωστόσο βασικά νομίζω ότι είναι τελείως λάθος και έκανε ένα τρομακτικό λάθος. Πιστεύω ότι ακόμα και αν το κατακτήσει το Κίεβο, δεν θα νικήσει το πνεύμα των Ουκρανών και στο τέλος θα τον νικήσουν. Το Κίεβο αντέχει κι ο Ζελένσκι είναι ακόμα εκεί».