Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε στο Κίεβο ένα χρόνο μετά τη ρωσική σε ένα ταξίδι αστραπή, θέλοντας να δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Η συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν είχε ανακοινωθεί και για λόγους ασφαλείας τέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο σε εφαρμογή μία μεγάλη επιχείρηση καμουφλαρίσματος του προέδρου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την Παρασκευή να πραγματοποιήσει την επίσκεψη μετά από σύσκεψη με κορυφαία μέλη της ομάδας εθνικής του ασφάλειας στο Οβάλ Γραφείο, ενώ λίγες ώρες πριν ενημερώθηκε η Ρωσία προκειμένου να αποφευχθεί κάποια κλιμάκωση.

Η Corriere della Serra  περιγράφει βήμα βήμα την επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών προκειμένου ο Μπάιντεν να φύγει από την Ουάσιγκτον χωρίς να γίνει αντιληπτός και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο Κίεβο.

Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη – Τι θα κάνει ο Πούτιν, οι επιλογές της Δύσης

Η επιχείρηση

Πρώτον: Η διάψευση. Συνήθως, οι μυστικές υπηρεσίες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τείνουν να διαψεύδουν τέτοια ταξίδια, για ευνόητους λόγους. Η αρχική ιδέα ήταν η συνάντηση Μπάιντεν – Ζελένσκι να λάβει χώρα στα πολωνικά σύνορα. Αλλά το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο αμερικανός πρόεδρος θα αποκτούσε βαρύτητα μόνο αν βρισκόταν σε ουκρανικό έδαφος. Εξάλλου και οι προκάτοχοί του είχαν επαναλάβει τέτοιες κινήσεις. Ο Μπους βρέθηκε στο Ιράκ και ο Ομπάμα στο Αφγανιστάν.

Δεύτερον: Σίγουρα δεν είναι και πολύ εύκολο να «κρύψεις» τον πλανητάρχη. Έχει κονβόι από αυτοκίνητα, μέσα υποστήριξης, προσωπική συνοδεία αλλά και μέλη της υποδοχής της χώρας που επισκέπτεται. Έτσι, η επίσημη ατζέντα αλλάζει την τελευταία στιγμή ή «καμουφλάρεται». Για παράδειγμα, ο Λευκός Οίκος διαρρέει ότι ο Πρόεδρος έχει υποχρεώσεις στην Ουάσιγκτον πριν αναχωρήσει για την Πολωνία. Ωστόσο, στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες και μάλλον ήταν μια κάπως αναμενόμενη επίσκεψη.

Τρίτον: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να πρέπει να εγκαταλείψει το Air Force One, και να μεταφερθεί με στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως το C17, που είναι προορισμένο για ειδικές αποστολές. Ο Μπάιντεν, από την άλλη, χρησιμοποίησε –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες– το τρένο που αναχωρούσε από την πολωνική επικράτεια. Ανάλογα μέσα έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι ηγέτες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, καθώς ο εναέριος χώρος είναι πολύ εκτεθειμένος.

Τέταρτον: Οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί είχαν ανησυχίες και για τη σιδηροδρομική γραμμή. Έτσι, προηγήθηκε ένα «ψεύτικο», παραπλανητικό κονβόι, με άλλα πρόσωπα της αποστολής, πριν περάσει ο Μπάιντεν.