Με τους πρώτους δύο προημιτελικούς ανάμεσα στον Πανιώνιο και την ΑΕΚ και αυτόν του Περιστερίου απέναντι στον ΠΑΟΚ ανοίγει η αυλαία στο πρώτο Final 8 Κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία, το οποίο θα λάβει χώρα στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου.

Ο τυπικά γηπεδούχος Πανιώνιος έχει κάνει το δικό του restart φέτος και καλπάζει προς την άνοδο από την Β’ Εθνική μετρώντας μόλις μία ήττα φέτος. Η ομάδα του Περικλή Ταυρόπουλου, χωρίς ξένους παίκτες αλλά με έμπειρους Έλληνες με παραστάσεις από τη μεγάλη κατηγορία, όπως ο αρχηγός Δημήτρης Βεργίνης, ο Αντώνης Μάντζαρης και ο Γιάννης Σαχπατζίδης, αλλά και τον μεγάλο Φάνη Χριστοδούλου σε ρόλο γενικού αρχηγού, είναι το μεγάλο αουτσάιντερ της οκτάδας.

Από την άλλη η ΑΕΚ έχει κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο στο ίδιο γήπεδο (2018, 2020) ενώ πέρσι ήταν παρούσα στο Final 4 χάνοντας στις λεπτομέρειες από τον πολύ ισχυρό Ολυμπιακό στα ημιτελικά, με την Ένωση να μετρά πέντε κατακτήσεις στον θεσμό.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Κάρδαρης, Θεονάς και Κατραχούρας, ενώ ο νικητής του αγώνα θα παίξει στον ημιτελικό του Σαββάτου (15:45) με αυτόν του δεύτερου σημερινού προημιτελικού, ανάμεσα σε Περιστέρι bwin και ΠΑΟΚ (19:15).

Στον έτερο προημιτελικό της ημέρας το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη διασταυρώνει τα ξίφη του με τον ΠΑΟΚ, με την ομάδα των βορείων προαστίων να φτάνει στο Ηράκλειο χωρίς αγωνιστικά προβλήματα.

Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά επιστρέφει στο γήπεδο όπου έφτασε στον τελικό το 2019, όταν και ηττήθηκε στο… νήμα από τον Παναθηναϊκό. Ο Άρης Λυκογιάννης δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα για τους Θεσσαλονικείς που προέρχονται από νίκη επί του Κολοσσού στο Παλατάκι.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Κορομηλάς, Παπαπέτρου και Πιτσίλκας.