Για την εαρινή επίθεση της Ρωσίας γράφουν οι Financial Times, ενώ σημειώνουν ότι η τακτική των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν θα αλλάξει για να είναι πιο αποτελεσματική.

Οι FT τονίζουν ότι οι μάχες στην Ουκρανία συχνά συγκρίνονται με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: συγκεντρωμένα στρατεύματα, πυρά πυροβολικού και σκληρός πόλεμος χαρακωμάτων που αποσκοπεί στην εξάντληση του εχθρού.

Ουκρανία: Ο Πούτιν ετοιμάζεται για περισσότερο πόλεμο, λέει ο Στόλτενμπεργκ

Αλλά όταν ξεκινήσει η από καιρό αναμενόμενη εαρινή επίθεση της Ρωσίας, δεν θα υπάρχει το χαρακτηριστικό σφύριγμα που θα σηματοδοτεί τη στιγμή που τα ρωσικά στρατεύματα θα επιτεθούν και θα περάσουν «από πάνω».

Η επίθεση θα ξεκινήσει απροειδοποίητα, από πολλές κατευθύνσεις και πιθανώς χρησιμοποιώντας τακτικές διαφορετικές από αυτές που έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία μέχρι σήμερα – συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαλύτερου ρόλου για την αεροπορία της, προειδοποιούν στρατιωτικοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι FT.

«Η ρωσική επίθεση δεν πρόκειται να είναι σαν το Σομ (σ.σ. την πολύνεκρη μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου). Θα γίνει με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικά τμήματα της γραμμής του μετώπου και σε διαφορετικούς χρόνους», δήλωσε ανώτερος δυτικός αξιωματούχος στους Financial Times.

Πού επιχειρούν Ρωσία και Ουκρανία

Η επίθεση έχει ξεκινήσει σε ορισμένες περιοχές

Σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας, η επίθεση έχει ήδη ξεκινήσει. «Έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε η ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Τάρας Μπερεζόβετς, αξιωματικός των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων. «Περιμένουμε περισσότερα ρωσικά στρατεύματα να εμπλακούν σε επιθέσεις», τόνισε ο ίδιος.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει δοκιμαστικές επιθέσεις στα βόρεια γύρω από την Κρεμίνα και στα νότια γύρω από το Βουχλεντάρ. Τα ρωσικά πλήγματα πυροβολικού εκτελούνται επίσης με τον υψηλότερο ρυθμό από το περασμένο καλοκαίρι, με έως και 100 πλήγματα την ημέρα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει ακόμη όλα τα τμήματα που απαιτούνται για μια συντονισμένη επίθεση σε όλη την Ουκρανία, η οποία θα ήταν η πρώτη από τότε που το Κρεμλίνο ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μαχητικά θα υποστηρίξουν τη χερσαία επίθεση

Ωστόσο, υπάρχουν δυσοίωνα σημάδια στο έδαφος. Σύμφωνα με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία συγκεντρώνει μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά και ελικόπτερα για να παράσχει δυνητικά αεροπορική υποστήριξη σε μια χερσαία επίθεση.

Η Μόσχα δημιούργησε επίσης νέα στρατόπεδα στο Βορονέζ και στο Κουρσκ, κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, όπου ακριβώς συγκέντρωσε στρατεύματα πριν από ένα χρόνο πριν από την εισβολή.

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα στρατόπεδα στεγάζουν εφέδρους (σ.σ. στρατιώτες) και είναι τα πρώτα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξή τους πιο κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Κόνραντ Μουζίκα, διευθυντής της Rochan Consulting και αμυντικός αναλυτής που παρακολουθεί τον πόλεμο. «Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν σύντομα να μετακινηθούν στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός των επιθέσεων θα αυξηθεί», τόνισε ο ίδιος.

Ποιος είναι τελικός στόχος του Πούτιν

Ο τελικός στόχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, λένε οι αναλυτές, είναι να επιτεθούν δεκάδες χιλιάδες από αυτούς τους στρατεύσιμους από τον βορρά, να ενωθούν με τις ρωσικές δυνάμεις που πιέζουν από τον νότο και να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι το καθήκον που έχει αναθέσει ο Πούτιν στον στρατηγό Γκερασίμοφ (σ.σ. τον αρχιστράτηγο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία)», δήλωσε ο Σέρχιι Κουζάν, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης του Ουκρανικού Κέντρου Ασφάλειας και Συνεργασίας στο Κίεβο. «Το καθήκον μας είναι να κρατήσουμε τις αμυντικές μας γραμμές και να εξαντλήσουμε τις επιθετικές δυνατότητες του εχθρού», τόνισε.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία κρατάει με επιτυχία τη γραμμή – με πιο εντυπωσιακό τρόπο γύρω από το Βουχλεντάρ, έναν βασικό κόμβο εφοδιασμού που η Μόσχα θέλει να καταλάβει, επειδή θα βοηθούσε στην εξασφάλιση του εδάφους που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Τεράστιες οι απώλειες της Ρωσίας

Τις τελευταίες ημέρες, επίλεκτα ρωσικά στρατεύματα ηττήθηκαν και αποκρούστηκαν μετά από απόπειρα επίθεσης, προσθέτουν οι FT. Οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν επίσης στην Μπαχμούτ, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στον εχθρό, αν και οι ίδιες έχουν επίσης μεγάλες απώλειες.

«Ο Πούτιν είναι ανυπόμονος. Θέλει μια μίνιμουμ κατάληψη εδαφών. Και κάποιοι από τους πιστούς του θα πουν: »Μάλιστα, κύριε, θα το κάνουμε αυτό»», δήλωσε η Ντάρα Μασικό, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στο think-tank Rand. «Χρησιμοποιεί μεθόδους ωμής βίας για να προσπαθήσει να το κάνει, μόνο ανθρώπινα κύματα και πυρά πυροβολικού… Αυτό έχει μεγάλο κόστος», υπογράμμισε η ερευνήτρια.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι 200.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί τον τελευταίο χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 4.000 στρατιώτες την εβδομάδα ή 17.000 τον μήνα.

Με αυτόν τον ρυθμό, οι 300.000 νέοι έφεδροι που έχει κινητοποιήσει η Ρωσία θα αντέξουν για 17 μήνες. Αλλά όπως είπε ο Μάικ Μάρτιν, επισκέπτης ερευνητής πολεμικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, οι μάχιμες μονάδες θεωρούνται συνήθως αναποτελεσματικές όταν οι απώλειες φτάνουν το 30% – οπότε αυτοί οι έφεδροι θα αντέξουν πολύ λιγότερο.

Η Ρωσία «δεν πρόκειται να μπορέσει να καταλάβει την Ουκρανία με αυτές τις τακτικές», υποστήριξε ο Μάρτιν.

Επιπλέον, οι πρόσφατα επιστρατευμένες ρωσικές δυνάμεις είναι λιγότερο καλά προετοιμασμένες και εξοπλισμένες από εκείνες που συμμετείχαν στην περσινή επίθεση. «Το επίπεδό τους είναι πολύ, πολύ χαμηλότερο», δήλωσε ο Κουζάν.

Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Ρωσία θα αλλάξει την προσέγγιση της «κρεατομηχανής» όταν ξεκινήσει η εαρινή επίθεση. «Ο ρωσικός στρατός δεν θα συνεχίσει να είναι τόσο κακός όσο ήταν», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Ήταν αναπόφευκτο να βελτιωθούν και να πάρουν κάποια μαθήματα».

Πιο ενεργή η ρωσική πολεμική αεροπορία

Μια αλλαγή μπορεί να είναι ο αυξημένος ρόλος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Μέχρι και το 80% πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση και οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ρίξει αυτά τα αεροσκάφη και ελικόπτερα στον πόλεμο.

«Η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής με τον ρυθμό που θα περίμενε κανείς και αναμένω ότι θα δούμε περισσότερη χρήση της πολεμικής αεροπορίας τους επόμενους μήνες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Για την ώρα, ο καιρός στην ανατολική Ουκρανία δεν δίνει τη δυνατότητα για μια πλήρους κλίμακας επίθεση. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σταθεροποιούν το έδαφος και επιτρέπουν χερσαίες επιθέσεις, αλλά στη συνέχεια προβλέπεται να ανέβουν πάνω από το μηδέν, μετατρέποντας τα χωράφια σε λάσπη.

Όταν ο καιρός γίνει ανοιξιάτικος και η Ρωσία εξαπολύσει πλήρη επίθεση και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για σκληρές και αιματηρές μάχες. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της διαβόητης παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα χρειαστεί «ενάμισι με δύο χρόνια» για να καταλάβει το Ντονμπάς.

«Θα υπάρξουν μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες και μερικές φορές η Ουκρανία θα πηγαίνει προς τα πίσω και άλλες φορές προς τα εμπρός», δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μακρύ και πολύ δύσκολο έτος για τους Ουκρανούς».