Ήταν σαν σήμερα ακριβώς τρία χρόνια πριν όταν ο πρώτος θάνατος από κοροναϊού σημειώθηκε στην Ευρώπη, αλλάζοντας ριζικά τη ζωή μας.

Επρόκειτο για 80χρονο από την Κίνα ο οποίος είχε φτάσει στη Γαλλία στις 16 Ιανουαρίου και τέθηκε σε καραντίνα μέχρι που κατέληξε.

Τον Ιανουάριο του 2020 η Γαλλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με κρούσματα του ιού. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει σημειώσει πάνω από 39 εκατ. κρούσματα ενώ 165.628 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από κοροναϊό.

H πανδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας στις 30 Ιανουαρίου 2020 και το χαρακτήρισε ως πανδημία στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Σήμερα, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η πανδημία παραμένει μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία. Αλλά οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον κοροναϊό.

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες που ανακοίνωσαν δεύτερο lockdown.

H ζωή σε καραντίνα

Η απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλοι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έγιναν πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι κυβερνήσεις ήταν προσεκτικές σχετικά με τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας μετά την άρση των περιορισμών το καλοκαίρι που οδήγησε σε νέα κύματα του ιού.

Τον Απρίλιο 2020, περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός βρισκόταν υπό κάποιο είδος απαγορευτικού, καθώς οι κυβερνήσεις πάνω από 90 χωρών με πάνω από 3.9 δισεκατομμύρια κατοίκους διέταξαν ή συμβούλευσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα απαγορευτικά είναι ότι θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αναδιοργάνωση, επανεξισορρόπηση πόρων και προστασία του εξαντλημένου ιατρικού προσωπικού.

Για να υπάρξει ισορροπία μεταξύ περιορισμών και κανονικής ζωής, ο ΠΟΥ προτείνει μια αντιμετώπιση του κοροναϊού που αποτελείται από αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής, αποτελεσματική ιχνηλάτηση και απομόνωση των ασθενών.

Διάφορες χώρες και περιοχές ανά τον κόσμο έχουν θέσει σε ισχύ απαγορευτικά διαφόρων βαθμών. Άλλα περιλαμβάνουν ολικό έλεγχο κινήσεων ενώ άλλα έχουν εφαρμόσει περιορισμούς αναλόγως της ώρας. Συνήθως μόνο οι επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας (π.χ. εμπορίας ειδών πρώτης ανάγκης) επιτρέπεται να λειτουργούν.

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα κολέγια κλείνουν, ενώ σήμερα σε 63 χώρες υπάρχει ολικό ή μερικό κλείσιμο των σχολείων (σε εθνικό επίπεδο ή τοπικά), επηρεάζοντας το 47% του μαθητικού πληθυσμού.

Οι χώρες με τους περισσότερους  θανάτους από Covid