Ο Σοϊτσίρο Τογιόντα, ο επίτιμος πρόεδρος της Toyota Motor που μετέτρεψε την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία σε κορυφαία παγκόσμια φίρμα, πέθανε σήμερα από καρδιακή ανεπάρκεια, ανακοίνωσε η εταιρεία. Ήταν 97 ετών.

Ο Τογιόντα, γόνος τρίτης γενιάς της ιδρυτικής οικογένειας που κληρονόμησε το μερίδιό της στην επιχείρηση, πιστώνεται ότι καθιέρωσε μια κουλτούρα ποιοτικού ελέγχου στην εταιρεία, βοηθώντας την να εξελιχθεί σε μια κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την ώθηση της Toyota, η οποία ξεκίνησε ως κατασκευαστής εργαλειών, να παράγει οχήματα στο εξωτερικό.

Από το 1981 ήταν πρόεδρος του τμήματος οργάνωσης πωλήσεων

Εγγονός του Σακίτσι Τογιόντα, ο οποίος ίδρυσε τον όμιλο Toyota, και γιος του Κιιτσίρο Τογιόντα, του ιδρυτή της Toyota Motor Co., του προκατόχου της Toyota, ο Σοϊτσίρο Τογιόντα εντάχθηκε στην εταιρεία ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου σε ηλικία μόλις 27 ετών. Τοποθετήθηκε στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου το 1961 για τις προσπάθειές του στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

Έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος το 1972 και το 1981 διορίστηκε πρόεδρος του τμήματος οργάνωσης πωλήσεων της Toyota.

Έπειτα από μια συγχώνευση των τμημάτων οργάνωσης παραγωγής και πωλήσεων ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε το τιμόνι της πρόσφατα συγχωνευθείσας Toyota Motor, συνεχίζοντας να υπηρετεί ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1992 έως το 1999.

Ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο το 2009, ο Τογιόντα συνέχισε να έχει μεγάλη επιρροή στην εταιρεία, η οποία είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ