Τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι στη Συρία, περιέγραψε στο Mega η Χριστίνα Ψαρά, γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα».

«Είναι μία περιοχή που μπαίνει στον 13ο χρόνο του πολέμου, μία περιοχή που ανήκει στους αντικαθεστωτικούς και 4 εκατ. κόσμο που υπήρχε πριν τον σεισμό, από τον οποίο οι 2,8 εκατ. είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, δηλαδή παρέμεναν στις πατρογονικές εστίες, αλλά δεν ήταν στα δικά τους σπίτια, αλλά σε καταυλισμούς ή άλλα σπίτια που τους είχαν προσφερθεί».

Σεισμός: 55.000 κτίρια στην Ελλάδα βρίσκονται στο έλεος του Εγκέλαδου

Όπως ανέφερε η ίδια, το μοναδικό πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι μέσω της Τουρκίας, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση.

«Χάσαμε δύο συναδέλφους από τον σεισμό»

«Έχουμε πολλούς συναδέλφους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από το συγγενικό τους περιβάλλον. Χάσαμε δύο συναδέλφους από τον σεισμό», είπε και συμπλήρωσε πως οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» στέλνουν συνεχώς ανθρωπιστικό προσωπικό.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες και ψυχολογική υποστήριξη σε όσους βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής.

Ακόμη, η κα Ψαρά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών νόσων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, τονίζοντας πως η πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής είναι το νούμερο ένα πρόβλημα και χρειάζεται συντονισμό.