Για τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας.

Όπως περιέγραψε ο υποστράτηγος στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο, δίνοντας μάχη στα ερείπια.

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να «ξοδεύεις» χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Μπαλάφας.

Συνολάκης: Το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει σεισμό 8,5 Ρίχτερ – Νέα δυσοίωνη εκτίμηση

«Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί» πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων.

Όπως είπε «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

Πόσοι Έλληνες διασώστες βρίσκονται στην Τουρκία

Η ομάδα των Ελλήνων διασωστών στην Τουρκία «αποτελείται από 36 άτομα πυροσβέστες, 8 άτομα προσωπικό του ΕΚΑΒ, 3 γιατρούς και 5 παραϊατρικούς και τον διευθυντή του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα».

«Σε κοντινή απόσταση από εμάς δουλεύουν 10 ομάδες ενώ συνολικά στο πεδίο είναι 88 ομάδες στις οποίες θα προστεθούν άλλες 14 που κινούνται και θα είναι τις επόμενες ώρες στην Τουρκία», τόνισε ο υποστράτηγος στη συνέντευξη Τύπου.

Η ολλανδική ομάδα έχει αναλάβει τη διοίκηση

Τη διοίκηση έχει αναλάβει η ολλανδική ομάδα «γιατί είναι μεγαλύτερη σε αριθμό» ενώ «όλο αυτό ελέγχεται ως ομπρέλα από την AFAD από την αντίστοιχη τουρκική υπηρεσία η οποία είχε σοβαρή προβλήματα στο να το διαχειριστεί».

«Από προσωπική πείρα σας λέω ότι είναι εξαίρετοι στη δουλειά τους, πολύ καλά εκπαιδευμένοι, έχουμε συνυπάρξει αλλά το περιβάλλον αυτό είναι χαοτικό και δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το πού θα επιχειρήσουν από εδώ και πέρα οι Έλληνες διασώστες, αυτός θα είναι ο τομέας Εcho καθώς «τα παιδιά έχουν ανάγκη από ξεκούρασης και να αλλάξουν εικόνες από το πεδίο και έχει ανοιχτούς δρόμους οπότε είναι απίθανο να εγκλωβιστούμε».

Μεγάλο πρόβλημα με τις επικοινωνίες

Τέλος, ο υποστράτηγος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες διασώστες και εξήγησε ότι το μεγαλύτερο «είναι οι επικοινωνίες. Η ομάδα έχει δορυφορικά τηλέφωνα, αρκετοί έχουν ανοιχτά κινητά και δυνατότητα για δεδομένα αλλά αυτό συχνά πυκνά διακόπτεται. Είχαμε προβλήματα με τις μετακινήσεις μας, μας βοήθησε αρκετά η AFAD. Τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα τείνουν σε μια καθημερινότητα».