Μετά την άρση της πολιτικής «Zero Covid» στα τέλη του περασμένου έτους, η Κίνα ήρθε ξανά αντιμέτωπη με μία νέα έκρηξη κρουσμάτων της Covid – 19.

Η είδηση αυτή έκανε όλο τον πλανήτη να τρομοκρατηθεί καθώς όλοι θεώρησαν πως ενδέχεται η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο να αποτελέσει ξανά εύφορο έδαφος για νέα και πιο μεταδοτικά στελέχη του κοροναϊού.

Μία νέα μελέτη ωστόσο έρχεται να καταρρίψει τους φόβους αυτούς αποδεικνύοντας πως κανένα νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού δεν έκανε την εμφάνισή του στην Κίνα όλο αυτό το διάστημα.

«Η ανάλυσή μας αφήνει να εννοηθεί ότι δύο ήδη γνωστές υποπαραλλαγές της Όμικρον ήταν κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για την αύξηση των κρουσμάτων στο Πεκίνο και πιθανότατα στην Κίνα στο σύνολό της», δηλώνει σε ανακοίνωση ο βασικός συντελεστής της έρευνας, ο Τζόρτζ Γκάο, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας στην κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Οι Βόλφγκαγκ Πρέιζερ και Τονγκάι Μαπόνγκα, επιδημιολόγοι στο Πανεπιστήμιο Στέλενμπος στη Νότια Αφρική, οι οποίοι δεν μετείχαν στην έρευνα, προειδοποίησαν ωστόσο ότι η περίοδος που μελετήθηκε καλύπτει μόνον μερικές εβδομάδες μετά την άρση από την Κίνα των μέτρων της για «μηδενική COVID».

«Αν νέα παραλλαγμένα στελέχη εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του κύματος, η μελέτη ήταν μάλλον πολύ παλιά για να τα εντοπίσει» σημειώνουν.

Η Κίνα περιορίσε επίσης σημαντικά τα τεστ, επηρεάζοντας πιθανώς τα αποτελέσματα, τα οποία καλύπτουν εξάλλου μόνον το Πεκίνο, κι όχι το σύνολο της χώρας, προσθέτουν.

Η μελέτη έδειξε πως σε ποσοστό πάνω από το 90% τα νέα κρούσματα αφορούσαν τις  υποπαραλλαγές BF.7 και BA5.2 της Όμικρον, οι οποίες ήταν ήδη παρούσες στην Κίνα, και οι οποίες έχουν ξεπεραστεί στις δυτικές χώρες από πιο μεταδοτικές υποπαραλλαγές.

Η BF.7 αντιπροσώπευε τα τρία τέταρτα των δειγμάτων, ενώ η BA5.2 πάνω από το 15%, σύμφωνα με την μελέτη.

Σημειώνεται πως λίγο μετά την νέα έκρηξη κρουσμάτων στο Πεκίνο πολλές χώρες έσπευσαν να επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, προκαλώντας φυσικά την οργή της χώρας.