Δίχως θέρμανση έχουν μείνει εκατοντάδες φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες των πανεπιστημίων της Αθήνας, εν μέσω της κακοκαιρίας που  επελαύνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα με κοινή ανακοίνωση, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ και της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι δωμάτια στις εστίες είναι «στην κατάψυξη».

«Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, τις Διοικήσεις των ιδρυμάτων και των εστιών αλλά και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να πάρουν μέτρα για να λύσουν εδώ και τώρα τη θέρμανση και τη σίτιση όλων των εστιακών φοιτητών»» τονίζουν.

Μάλιστα, ανακοινώνουν πως την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Η κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Οικοτρόφων Εστιών

«Φοιτητικές Εστίες στην κατάψυξη»

Φλεβάρης 2023. Αναμενόμενη κακοκαιρία, οι συνθήκες χιονοπτώσεων και παγετού φτάνουν στην Αττική.Μαζί τους, σταθερά για άλλη μια χρονιά, φτάνουν και τα αναμενόμενα προβλήματα στις εστίες της Αθήνας:

  • Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών: μια ολόκληρη πτέρυγα του κτηρίου Α με δεκάδες φοιτητές μένει χωρίς επαρκή θέρμανση και λίγο αργότερα προβλήματα στη θέρμανση λόγω θερμοστάτη παρουσιάζει και το κτήριο Δ.
  • Φοιτητική Εστία Αθηνών: πάνω από 20 δωμάτια δεν έχουν θέρμανση. Όταν απαιτήσαμε να έρθουν έκτακτα θερμοπομποί, η απάντηση ήταν ότι οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην εστία είναι από τη δεκαετία του 70’ και αν συνδεθούν θερμοπομποί στα δωμάτια θα πέσει το ρεύμα σε όλη την εστία!!
  • Νέες Εστίες ΕΜΠ: σε 2 κτήρια η θέρμανση δεν λειτουργούσε τις προηγούμενες μέρες! Ευτυχώς υπήρχαν ήδη διαθέσιμοι θερμοπομποί που είχε απαιτήσει ο Σύλλογος και με παρέμβαση του το πρόβλημα τελικά λύθηκε.
  • Παλιές Εστίες ΕΜΠ: στο σύνολο σχεδόν των δωματίων δεν υπάρχει θέρμανση. Από τους αρμόδιους ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ευτυχώς έλαμψε η αλληλεγγύη και ένα μέρος των δωματίων “εξοπλίστηκε” με θερμοπομπούς που παρέδωσε ο Σύλλογος των Νέων Εστιών.

Αυτή η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μέσα στα σπίτια μας σε συνθήκες κακοκαιρίας είναι αναμενόμενη και επαναλαμβανόμενη, αφού τόσα χρόνια τα καταγεγραμμένα πλέον προβλήματά μας δεν τα λύνει καμία κυβέρνηση αλλά «μπαλώνονται» και μετά από λίγο εμφανίζονται ξανά! Οι Σύλλογοι Οικοτρόφων έχουμε κάνει γνωστά τα αιτήματα μας σε όλους τους αρμόδιους και δεν τα λύνει κανείς!

Αυτή η κατάσταση έχει ένοχο! Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας που ακολουθούν σταθερά όλες κυβερνήσεις. Είναι η πολιτική που βάζει στο ζύγι την ανάγκη μας να ζούμε αξιοπρεπώς και μας αντιμετωπίζει σαν φοιτητές β’ κατηγορίας. Είναι η πολιτική που θεωρεί κόστος τη συντήρηση των υποδομών, την αναβάθμιση των παροχών στις εστίες, τα έκτακτα κάθε φορά μέτρα που χρειάζεται να παρθούν. Είναι η πολιτική που αντί να λύσει τα προβλήματα βάζει στις εστίες ιδιώτες και εργολάβους για να κάνουν μπίζνες τις ανάγκες μας όπως για παράδειγμα το αν θα έχουμε φαγητό καθημερινά!

ΩΣ ΕΔΩ! ΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, τις Διοικήσεις των ιδρυμάτων και των εστιών αλλά και από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να πάρουν μέτρα για να λύσουν εδώ και τώρα τη θέρμανση και τη σίτιση όλων των εστιακών φοιτητών!!

Πραγματοποιούμε παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των εστιών και των Ιδρυμάτων.

Την Πέμπτη 9 Φλεβάρη στις 12:00 προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Διεκδικούμε:

  • Να εξασφαλιστούν άμεσα θερμαντικά σώματα για κάθε φοιτητή σε δωμάτιο που έχει πρόβλημα με τη θέρμανση.
  • Να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο πως δεν θα διακοπεί η σίτιση για τους εστιακούς φοιτητές.
  • Να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες συντήρησης και αναβάθμισης των υποδομών σε όλες τις εστίες.