Πριν καλά-καλά «κλειδώσει» η ατζέντα και η λίστα των προσκεκλημένων,  για την επικείμενη διήμερη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας, στο Κίεβο, κυκλοφόρησε ένα εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν με σαφείς ενδυματολογικές οδηγίες της Επιτροπής, να αποφύγουν οι μετέχοντες να φορέσουν ρούχα με χακί χρώματα.

Ενόψει της Συνόδου, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και δεκαπέντε μέλη του Σώματος των Ευρωπαίων Επιτρόπων μεταβαίνουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με την ουκρανική κυβέρνηση.

«Εχουμε ήδη χάσει τον πόλεμο»

Ωστόσο το σημείωμα, επιβεβαιώνει, αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά οι πολιτικοί απεχθάνονται να παραδεχτούν: Η δουλειά τους συχνά αφορά τόσο τις φωτογραφίσεις και τους συμβολισμούς όσο και την πραγματική πολιτική.

Το σημείωμα, εστάλη την περασμένη εβδομάδα, και ήρθε σε γνώση του Politico και αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιτρέπεται η «συνήθης επαγγελματική ενδυμασία» και απαγορεύονται ενδυμασίες με «πράσινο, χακί ή πολύ έντονα χρώματα».

 «ΜΗΝ βάλεις χακί»

Ο λόγος, που κυκλοφόρησε το σημείωμα, ήταν μια προφανής προσπάθεια της ΕΕ να περιορίσει τη στρατιωτική περιβολή, μόνο στους οικοδεσπότες της Συνόδου Κορυφής και στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το χακί μπλουζάκι του οποίου έχει γίνει σήμα κατατεθέν.

Οι ιθύνοντες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό μπορεί να είναι ένα στυλ κατάλληλο για όσους πολεμούν ενάντια στη ρωσική εισβολή, αλλά όχι αυτό που αρμόζει σε έναν επίτροπο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να μην κάνει κάποιο σχόλιο, μεταδίδει η ίδια πηγή, που υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχουν βρει ενδυματολογικούς τρόπους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία στο παρελθόν. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της,  στην ΕΕ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φόρεσε ένα έντονο κίτρινο και μπλε ρούχο, που αντικατοπτρίζει την ουκρανική σημαία.

Το εν λόγω σημείωμα στάλθηκε από τη Γενική Γραμματεία της Κομισιόν, και βρίσκει σύμφωνους ευρωπαίους διπλωμάτες που θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν υπερβολές αλλά προσήλωση στο πολιτικό μήνυμα της Συνόδου.  Βέβαια, η ΕΕ, τελικά, μπορεί να χρειαστεί να απογοητεύσει την Ουκρανία σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η επιθυμία της να ενταχθεί γρήγορα στο μπλοκ.

«Παλτό να πάρετε και ετοιμαστείτε για κρύο φαγητό και ύπνο σε καναπέδες»

«Μας ζητείται να ταξιδέψουμε ελαφρά (σακίδιο πλάτης ή κάτι παρόμοιο), αποφεύγοντας τις βαλίτσες αν είναι δυνατόν», αναφέρεται στο σημείωμα. «Επειδή είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος ταξιδιού, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι να μεταβείτε απευθείας από το τρένο στις συναντήσεις κατά την άφιξη, σε περίπτωση που χρειαστεί».

Ως πρακτική συμβουλή πριν από ένα χειμερινό ταξίδι, είπαν στους ταξιδιώτες ότι «συνιστώνται άνετα παπούτσια και ένα ζεστό σακάκι/παλτό».

Το σημείωμα προειδοποιεί τους μετέχοντες, να ξεχάσουν τις ανέσεις: «Θα υπάρχουν ατομικοί καναπέδες για ύπνο, με μια κοινή τουαλέτα σε κάθε βαγόνι, αλλά όχι μπάνια […] Θα διανεμηθούν κουτιά με κρύο φαγητό στο τρένο, αλλά παρακαλούμε να είστε προετοιμασμένοι για βασικές προμήθειες»