Επιστήμονες στην Κίνα υποστηρίζουν ότι έχουν επιτυχώς κλωνοποιήσει τρεις «σούπερ αγελάδες» που μπορούν να παράγουν μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γάλακτος, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά Μέσα, η κλωνοποίηση των τριών αγελάδων χαιρετίζεται ως μια σημαντική ανακάλυψη για τη γαλακτοβιομηχανία της Κίνας προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγόμενες φυλές.

Τα τρία μοσχάρια, που εκτράφηκαν από επιστήμονες του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου Γεωπονικής και Δασικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, γεννήθηκαν στην περιοχή Νινγκσία τις εβδομάδες πριν από τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά στις 23 Ιανουαρίου, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Ningxia Daily.

Από ποια φυλή κλωνοποιήθηκαν

Κλωνοποιήθηκαν από αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας της φυλής Holstein Friesian, η οποία προέρχεται από την Ολλανδία. Τα επιλεγμένα ζώα είναι ικανά να παράγουν 18 τόνους γάλακτος ετησίως ή 100 τόνους γάλακτος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτή είναι σχεδόν 1,7 φορές η ποσότητα γάλακτος που παρήγαγε μια μέση αγελάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Το πρώτο από τα κλωνοποιημένα μοσχάρια γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου με καισαρική τομή λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του (56,7 κιλά) δήλωσε αξιωματούχος της πόλης Γουλίν στη Νιγκσία στην κρατική εφημερίδα Technology Daily.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν 120 κλωνοποιημένα έμβρυα από τα κύτταρα των αυτιών των εξαιρετικά παραγωγικών αγελάδων και τα τοποθέτησαν σε παρένθετες αγελάδες, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Ο στόχος της Κίνας

Η Τζιν Γιαπίνγκ, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος, χαρακτήρισε τη γέννηση των «σούπερ αγελάδων» ως «σημαντική ανακάλυψη» που επιτρέπει στην Κίνα να διατηρήσει τις καλύτερες αγελάδες «με οικονομικά εφικτό τρόπο», ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times.

Μόνο πέντε στις 10.000 αγελάδες στην Κίνα μπορούν να παράγουν 100 τόνους γάλα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που τις καθιστά πολύτιμο πόρο για αναπαραγωγή. Αλλά ορισμένες αγελάδες υψηλής παραγωγικότητας δεν αναγνωρίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπαραγωγή τους, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας.

Το 70% των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων της Κίνας εισάγεται από το εξωτερικό, σύμφωνα με τους Global Times.

«Σκοπεύουμε να χρειαστούμε δύο έως τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα κοπάδι που θα αποτελείται από πάνω από 1.000 σούπερ αγελάδες, ως ένα στέρεο θεμέλιο για την αντιμετώπιση της εξάρτησης της Κίνας από τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες του εξωτερικού και το ζήτημα του κινδύνου η χώρα να «πνιγεί» (σ.σ. από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού)», υποστήριξε η Τζιν Γιαπίνγκ.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αγρότες αναπαράγουν κλώνους με συμβατικά ζώα για να προσθέσουν στη γονιδιακή δεξαμενή επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή παραγωγή γάλακτος ή η ανθεκτικότητα σε ασθένειες.

Σύμφωνα με το CNN, η Κίνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κλωνοποίηση ζώων τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, μια κινεζική εταιρεία κλωνοποίησης ζώων δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο αρκτικό λύκο στον κόσμο.

Επίσης, το 2017, Κινέζοι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρήγαγαν κλωνοποιημένα βοοειδή με αυξημένη αντοχή στη φυματίωση των βοοειδών, έναν κίνδυνο για τα βοοειδή σε πολλές χώρες.