Μια νέα μέθοδο κλωνοποίησης, πιο απλή και πιο αποτελεσματική από την τεχνική που δημιούργησε την Ντόλι, ανέπτυξαν Αμερικανοί επιστήμονες. Αν και οι ειδικοί πιστεύουν πως με τη νέα τεχνική θα ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών- όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ- εντείνονται οι φόβοι πως θα χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπινα έμβρυα για τη δημιουργία παιδιών «κατά παραγγελία».


Η νέα μέθοδος, εκτός του ότι είναι περισσότερο απλή στη διαδικασία της, έχει και λιγότερες παρενέργειες, γι΄ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον να χρησιμοποιηθεί και στους ανθρώπους.

Ωστόσο, κανείς από τους επιστήμονες που εργάστηκαν για τη νέα μέθοδο δεν σχεδιάζει να τη χρησιμοποιήσει στον τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Κύριο μέλημά τους είναι

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Με κύτταρα δέρματος του Αϊνστάιν, θα δημιουργούσουμε ένα παιδί που κατά 10% ή 70% θα ήταν ο Αϊνστάιν

η παραγωγή βλαστοκυττάρων (και με τη νέα μέθοδο χωρίς την καταστροφή εμβρύων) για την αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και ο διαβήτης. Η αξία των βλαστοκυττάρων έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές στη σύγχρονη έρευνα. Είναι ενδεικτικό για παράδειγμα ότι σε μια πρωτοποριακή μορφή χειρουργικής που εφαρμόστηκε σε άτομα τα οποία είχαν υποστεί βλάβη στον κερατοειδή, μεταμοσχεύθηκαν βλαστοκύτταρα ανεπτυγμένα στο εργαστήριο, θεραπεύοντας τους ασθενείς. Σε μια άλλη περίπτωση, διαβητικοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα διέκοψαν τις ενέσεις ινσουλίνης για πρώτη φορά, γιατί ο οργανισμός τους άρχισε να παράγει και πάλι την ορμόνη. «Είναι τεράστια η υπόσχεση που δίνει η νέα τεχνολογία στη θεραπευτική διαδικασία», επισήμανε ο Ρόμπερτ Λάνζα, επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Αdvanced Cell Τechnology, που χρησιμοποίησε τη νέα τεχνική αλλά αντιδρά στην προοπτική χρήσης της στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη νέα διαδικασία για να δημιουργήσουν ποντικούς από τα δερματικά κύτταρα ενήλικων ζώων. Αυτό το πέτυχαν με την εισαγωγή δερματικών κυττάρων του ενήλικου ζώου σε έμβρυα που παρήχθησαν με τεχνητή γονιμοποίηση. Κάποια από τα ποντίκια που δημιουργήθηκαν ήταν κατά ένα ποσοστό μόνο κλώνοι των ενηλίκων, αλλά κάποια άλλα, πλήρη, όπως ακριβώς η Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο.

Οι φόβοι

Με βάση τη νέα τεχνική, επαναπρογραμματίζονται γενετικά τα δερματικά κύτταρα με τέτοιον τρόπο ώστε να επιστρέφουν σε μια κατάσταση που θυμίζει πολύ την εμβρυϊκή. Αυτό ακριβώς είναι που φοβίζει και ορισμένους ειδικούς. Τα πειράματα στους ποντικούς έδειξαν πως είναι δυνατό, θεωρητικά τουλάχιστον για την περίπτωση των ανθρώπων, να πάρουν ένα δερματικό κύτταρο ανθρώπου, να το επαναπρογραμματίσουν ώστε να επιστρέψει στην εμβρυϊκή του κατάσταση και στη συνέχεια να το εισαγάγουν σε ένα νεαρό έμβρυο. Το παιδί που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από αυτή τη διαδικασία θα είχε κάποια γονίδια κοινά με τα αντίστοιχα του ατόμου που χορήγησε τον ιστό δέρματος, καθώς και με τους δύο γονείς του εμβρύου- στην ουσία δηλαδή θα έχει τρεις γονείς.

«Είναι ανήθικο και δεν είναι ασφαλές, όμως κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό σήμερα», επισήμανε ο Λάνζα. «Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να μεταβληθεί σε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες καθώς θα μπορούσε να μας εισαγάγει σε μια εποχή παιδιών κατά παραγγελία», σχολιάζει ο δρ Λάνζα. «Για παράδειγμα, αν είχαμε λίγα κύτταρα δέρματος από τον Αϊνστάιν, θα ήταν δυνατό να δημιουργήσουμε ένα παιδί το οποίο κατά 10% ή 70% θα ήταν ο Αϊνστάιν, αν εισάγαμε τα κύτταρα σε ένα έμβρυο». Oι επιπτώσεις από τη νέα μορφή κλωνοποίησης, η οποία αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, είναι ανησυχητικές και ταυτόχρονα κοσμοϊστορικές. Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες επαναπρογραμμάτισαν δερματικά κύτταρα και τα μετέτρεψαν σε κύτταρα που διαθέτουν όλες τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων χωρίς την αμφιλεγόμενη χρήση εμβρύων ή ωαρίων. Το γεγονός ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κάθε είδους κύτταρο του σώματος δημιουργεί απεριόριστες … [ ΓΝΩΜΗ ] Ανάμεικτα συναισθήματα / TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ Oι επιπτώσεις από τη νέα μορφή κλωνοποίησης, η οποία αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, είναι ανησυχητικές και ταυτόχρονα κοσμοϊστορικές. Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες επαναπρογραμμάτισαν δερματικά κύτταρα και τα μετέτρεψαν σε κύτταρα που διαθέτουν όλες τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων χωρίς την αμφιλεγόμενη χρήση εμβρύων ή ωαρίων.

Το γεγονός ότι αυτά τα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε κάθε είδους κύτταρο του σώματος δημιουργεί απεριόριστες προοπτικές για τους ανθρώπους που χρειάζονται μοσχεύματα οργάνων ή υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η λευχαιμία και η νόσος του Πάρκινσον.

Οι πολίτες κάνουν δεκτές αυτού του είδους τις ιατρικές ανακαλύψεις με ανάμεικτα συναισθήματα: νιώθουν μεν ενθουσιασμό για την πρόοδο της επιστήμης, αλλά ταυτόχρονα γίνονται καχύποπτοι και φοβούνται πως ο άνθρωπος υιοθετεί έναν «ρόλο Θεού», νιώθοντας υποσυνείδητα πως μοιραία θα ακολουθήσει η πτώση.

Μακροπρόθεσμα δεν θα καταστεί δυνατό να τεθούν περιορισμοί στη γνώση αφού οι πολίτες ελπίζουν στην ανακάλυψη θεραπειών για επώδυνες ασθένειες.