Δεν υφίσταται ουδέτερο φύλο απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με το γαλλικό κράτος, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα ενός 70χρονου Γάλλου που από το 2015 ζητούσε από τα γαλλικά δικαστήρια να αναγράφεται στο πιστοποιητικό γεννήσεώς του «ουδέτερο» φύλο, αντί για «αρσενικό».

Ο 70χρονος, ο οποίος είναι βιολογικά ίντερσεξ άτομο, είχε παραπονεθεί για την άρνηση των εθνικών δικαστηρίων να ικανοποιήσουν το αίτημά του και μετά την απόρριψη του αιτήματός του σκέφτεται να κάνει έφεση στο ανώτατη βαθμίδα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης υπό το πρίσμα της θετικής υποχρέωσης του εναγόμενου κράτους να εξασφαλίσει σεβασμό για την ιδιωτική ζωή του άντρα, το δικαστήριο στάθμισε το γενικό συμφέρον έναντι των συμφερόντων του αιτούντος.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η ασυμφωνία μεταξύ της βιολογικής ταυτότητάς του και της νομικής του ταυτότητας ήταν πιθανό να του προκαλέσει ταλαιπωρία και άγχος. Παράλληλα επικαλέστηκε το αναπαλλοτρίωτο της προσωπικής κατάστασης και την ανάγκη διατήρησης της συνέπειας και της αξιοπιστίας των δεδομένων αστικής ταυτότητας  και των κοινωνικών και νομικών ρυθμίσεων που ισχύουν στη Γαλλία.

Έλαβε επίσης υπόψη το σκεπτικό του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σύμφωνα με το οποίο η δικαστική αναγνώριση ενός «ουδέτερου» φύλου θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για τους κανόνες του γαλλικού Δικαίου, το οποίο βασιζόταν σε δύο φύλα, και θα συνεπαγόταν πολλαπλές συντονιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις – τροπολογίες.

Σημειώνεται πως ο 70χρονος δεν ζήτησε σε καμία περίπτωση την κατοχύρωση ενός γενικού δικαιώματος τρίτου φύλου, παρά μόνο τη διόρθωση της δικής του προσωπικής κατάστασης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει τον πόνο αυτού του ανθρώπου αλλά θεωρεί ότι η Γαλλία θα αποφασίσει «με το δικό της ρυθμό» αν και πότε θα επιλέξει να προσθέσει ένα τρίτο φύλο στα επίσημα έγγραφά της.

 Η Γερμανία, η Ινδία, η Αυστραλία, το Νεπάλ και η Νέα Ζηλανδία αναγνωρίζουν την ύπαρξη ουδέτερου φύλου.