Σε αλλαγές στα χαρτονομίσματα της προχωρά η Αυστραλία, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της διεύρυνσης της απόστασής της από τη Βρετανία.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το νέο της χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων θα απεικονίζει ιθαγενείς και όχι τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ως αντικατάσταση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Το χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων ήταν το μόνο εναπομείναν χαρτονόμισμα της Αυστραλίας που είχε ακόμα την εικόνα του μονάρχη.

Οι συζητήσεις

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ πέρυσι έχει αναζωπυρώσει συζητήσεις στην Αυστραλία σχετικά με το μέλλον της ως συνταγματική μοναρχία. Οι ψηφοφόροι επέλεξαν οριακά να διατηρήσουν τον Βρετανό μονάρχη ως αρχηγό του κράτους σε δημοψήφισμα του 1999, σύμφωνα με το CNBC.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος έγινε Βρετανός μονάρχης μετά το θάνατο της μητέρας του, είναι ο αρχηγός του κράτους στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και 12 άλλα βασίλεια της Κοινοπολιτείας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και ο ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός.

Οι αρχές είπαν ότι η απόφαση να συμπεριληφθεί η εικόνα της βασίλισσας στο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων αφορούσε την προσωπικότητά της και όχι την ιδιότητά της ως μονάρχη.

Η τράπεζα ανέφερε ότι η απόφαση ήρθε έπειτα από διαβούλευση με την κυβέρνηση του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, η οποία υποστήριξε την αλλαγή, με τους επικριτές να τποστηρίζουν ότι η κίνηση έχει πολιτικά κίνητρα.

Συμβολικός ρόλος

Ο Βρετανός μονάρχης παραμένει ο αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, αν και σήμερα ο ρόλος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός. Οπως πολλές πρώην βρετανικές αποικίες, η Αυστραλία συζητεί σε ποιο βαθμό θα πρέπει να διατηρήσει τους συνταγματικούς της δεσμούς με τη Βρετανία.

Η Reserve Bank της Αυστραλίας δήλωσε ότι το νέο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων θα έχει σχέδιο που αντικαθιστά το πορτρέτο της βασίλισσας. Η τράπεζα είπε ότι η κίνηση θα τιμήσει «τον πολιτισμό και την ιστορία των πρώτων Αυστραλών». «Η άλλη πλευρά του χαρτονομίσματος των 5 δολαρίων θα συνεχίσει να απεικονίζει το αυστραλιανό κοινοβούλιο», ανέφερε η τράπεζα.

Ισορροπία

Ο τραπεζικός Τζιμ Τσάλμερς ανέφερε ότι η αλλαγή ήταν μια ευκαιρία να επιτευχθεί μια καλή ισορροπία. «Ο μονάρχης θα εξακολουθεί να είναι στα κέρματα, αλλά το χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων θα λέει περισσότερα για την ιστορία, την κληρονομιά και τη χώρα μας, και το βλέπω ως κάτι καλό», είπε στους δημοσιογράφους στη Μελβούρνη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον παρομοίασε την κίνηση με την αλλαγή της ημερομηνίας της εθνικής εορτής, της Ημέρας της Αυστραλίας. «Ξέρω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία δεν συμφωνεί με πολλές από τις ανοησίες αφύπνισης», είπε στο 2GB Radio.

Ο Ντάτον είπε ότι ο πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζι είχε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση να μην εμφανίζεται ο βασιλιάς στο χαρτονόμισμα, προτρέποντάς τον «να το παραδεχτεί ανοιχτά».

Το πρόσωπο του βασιλιά Καρόλου Γ΄ αναμένεται να εμφανιστεί στα αυστραλιανά νομίσματα εντός του 2023.