Για «επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, με βασικό στόχο να μπλοκάρει τον καταδικασμένη χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη – και τους ομοίους του – από το να μετάσχει με το δικό του μόρφωμα στις εκλογές 2023.

«Η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές – μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες και αδικήματα – κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να ‘στεγαστεί’ η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, σημειώνει το ΚΚΕ.

«Άλλωστε», προσθέτει, «η ποινικοποίηση του λεγόμενου ‘ριζοσπαστισμού’ αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ».

Αντίστοιχα, αναφέρει ο Περισσός, «με την νεοεισερχόμενη έννοια της ‘πραγματικής ηγεσίας’ και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων».

Επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ

Το ΚΚΕ, στην ανακοίνωσή του, εξαπολύει επίθεση και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως «ίδιους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο ‘τρομονόμο’ και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα».

«Αποδεικνύεται ότι ο φασισμός και οι διάφορες παραφυάδες του δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες επικίνδυνες διατάξεις», επισημαίνει ο Περισσός, «όταν μάλιστα οι ίδιοι που τις εισηγούνται δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις ανοχή απέναντι στη δράση τέτοιων ομάδων».

Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την «ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας της οποίας δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη της ηγεσίας και των μελών της».

«Μόνο ο λαός και η νεολαία, με τη δράση τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μπορούν πραγματικά να τσακίσουν το ρατσισμό και το φασισμό, παλεύοντας για την ανατροπή της καπιταλιστικής σαπίλας που τους γεννά και τους θρέφει», καταλήγει.