Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τη «νέα απόπειρα εκφοβισμού δημοσιογράφων εκ μέρους του δικηγόρου Αλέξη Κούγια», εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ.

Όπως σημειώνει, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «έχει επανειλημμένα επισημάνει και καταδικάσει την πρακτική του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, να επιτίθεται σε δημοσιογράφους που ερευνούν ή καλύπτουν δικαστικές υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος, εξαπολύοντας απαράδεκτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, συνοδευόμενους από απειλές και αγωγές».

Και προσθέτει: «Τελευταία θύματα της απαράδεκτης αυτής πρακτικής οι δημοσιογραφικές ομάδες του MEGA και του STAR, που ενημερώνουν για τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση των νεκρών παιδιών της Πάτρας».

Θα θέσει το θέμα στον ΔΣΑ

Η ΕΣΗΕΑ, μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το προηγούμενο διάστημα «ο ίδιος δικηγόρος είχε υποβάλει αγωγές κατά δημοσιογράφων», τις οποίες είχε καταγγείλει και πάλι το Δ.Σ.

Η Ένωση Συντακτών υπογραμμίζει ότι θεωρεί «απαράδεκτη και επικίνδυνη την απόπειρα φίμωσης του Τύπου, μέσω εκφοβιστικών αγωγών», σημειώνοντας ότι «οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να ενημερώνουν την κοινή γνώμη, πάντα με αυστηρή προσήλωση στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ το 1998, και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ».

Τέλος, ενημερώνει πως, «επειδή η πρακτική του συγκεκριμένου δικηγόρου δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή επ’ άπειρο, η ΕΣΗΕΑ θα θέσει επισήμως το θέμα στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ως συναρμόδιο θεσμικό φορέα για την αντιμετώπιση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου».