Εφτά στους δέκα περίπου Αμερικανούς ψηφοφόρους ανησυχούν μετά την ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων στην κατοχή του νυν και του πρώην προέδρων των ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που δημοσιεύει η New York Post.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «ανησυχεί» για την ανεύρεση ευαίσθητου υλικού στο πρώην γραφείο του Μπάιντεν καθώς και στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ενώ το ίδιο ποσοστό περιγράφει με παρόμοιο τρόπο την ανεύρεση εγγράφων στο σπίτι και το θέρετρο  του Τραμπ στη Φλόριντα.

Μπάιντεν vs Τραμπ: Τα απόρρητα έγγραφα και οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ

Η δημοσκόπηση του NBC News διαπίστωσε ότι στην περίπτωση του Μπάιντεν, το 33% δηλώνει ότι η ανακάλυψη είναι «πολύ ανησυχητική», ενώ το 18% δηλώνει ότι είναι «καθόλου ανησυχητική».

Για τον Τραμπ, το 36% θεωρεί το υλικό «πολύ ανησυχητικό» σε σύγκριση με το 20% που λέει ότι «δεν αφορά».

«Κανένας από τους δύο προέδρους δεν παίρνει συγχωροχάρτι από τους κομματικούς τους», δήλωσε στο NBC News ο υπεύθυνος της εταιρείας δημοσκόπησης.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 20-24 Ιανουαρίου, περίπου την εποχή που ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του στην Ιντιάνα.

Το σπίτι του Μπάιντεν (πάνω) και τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γκαράζ του (κάτω)

Βελτιώνονται τα ποσοστά Μπάιντεν

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ενώ τα ποσοστά του Μπάιντεν βελτιώνονται ελαφρώς, το 50% εξακολουθεί να αποδοκιμάζει τη δουλειά του ως πρόεδρος και το 40% «αποδοκιμάζει έντονα».

Και καθώς ο Μπάιντεν φαίνεται έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, το 54% δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι έχει την «απαραίτητη ψυχική και σωματική υγεία» για να είναι πρόεδρος.

Λαμβάνει επίσης αρνητικά σχόλια από το 49% για την επάρκεια και την «ικανότητα να χειριστεί μια κρίση», και από το 48% για το ότι «είναι ειλικρινής και αξιόπιστος».

Ο Μπάιντεν λαμβάνει θετικά σχόλια – 45% – για το ότι είναι «άνετος και συμπαθής».

Το σπίτι του Τραμπ στη Φλόριντα (πάνω) και τα έγγραφα μέσα σπίτι του πρώην προέδρου (κάτω)

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία (50%), την εξωτερική πολιτική (50%) και την οικονομία (61%).

Και το 70% λέει ότι η χώρα βαδίζει σε «λάθος δρόμο», σε σύγκριση με το 23% που λέει ότι βρίσκεται σε «σωστό δρόμο».

Στην ερώτηση να περιγράψουν πού πιστεύουν ότι η χώρα κατευθύνεται τον επόμενο χρόνο, το 14% λέει «κατηφόρα», το 13% λέει «καταστροφή/δύσκολες εποχές», το 12% λέει «λάθος πορεία» και το 12% λέει «φθίνουσα οικονομία», σύμφωνα με την έρευνα. Από τη θετική πλευρά, το 7% είναι «αισιόδοξο» και το 4% λέει ότι η Αμερική κατευθύνεται προς τη «σωστή κατεύθυνση».

Ποια θέματα πρέπει να δουν περισσότερο

Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% δηλώνει ότι προτιμά τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς να δίνουν τον τόνο της πολιτικής, σε σύγκριση με το 45% που θέλει οι αποφάσεις αυτές να λαμβάνονται από τους Ρεπουμπλικανούς.

Στην ερώτηση για τη γνώμη τους σχετικά με τα θέματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί το Κογκρέσο, το 80% επιλέγει την αντιμετώπιση της μετανάστευσης με την παροχή μιας οδού προς την ιθαγένεια- το 75% επιλέγει την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα- το 72% λέει την ασφάλεια των συνόρων- το 64% λέει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και το 49% θέλει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Επίσης, το 71% δεν θέλει το Κογκρέσο να περάσει πρόσθετους περιορισμούς στις αμβλώσεις και το 65% δεν θέλει περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 55% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα αφιερώσουν πολύ χρόνο στη διερεύνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν αντί για πιο επείγοντα θέματα.

Πηγή φωτογραφιών: nypost.com