Εν μέσω κοροναϊού και γρίπης η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους θανάτους από Covid που συνεχίζουν να είναι 20-25 καθημερινά ιδίως στις μεγάλες ηλικίες. Η ίδια αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, στον εμβολιασμό αλλά μίλησε και για το σύμπτωμα του βήχα που ταλαιπωρεί πολλούς μετά από ασθένεια.

Γιατί επιμένει ο βήχας μετά από μια ίωση

Για τον βήχα που εξακολουθεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα μετά από μία ίωση καθησύχασε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς «ο βήχας, είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να παραμείνει και μετά από μια ίωση, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Επομένως, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει».

Ματίνα Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η νέα υποπαραλλαγή του κοροναϊού Oρθρος

«Έχουμε λιγότερες γριπώδεις συνδρομές» σημείωσε αλλά και στον κοροναϊό «πηγαίνουμε σταδιακά με μικρά βήματα, λίγο καλύτερα από την άποψη ότι έχουμε μείωση των εισαγωγών και των διαγνώσεων από κοροναϊό».

«Όσο αφορά στις ιώσεις και στις γριπώδεις συνδρομές τουλάχιστον τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη» δήλωσε ακόμα μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Σχετικά με τους θανάτους από κοροναϊό που είναι και το σημαντικότερο, έχουμε περίπου 20 με 25 την ημέρα. Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών». Γι΄ αυτό συνέστησε προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και τον εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους. «Όσοι εμβολιάζονται ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα αντισώματα τους» επισήμανε.

Για τις παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κοροναϊού επισήμανε πως «οτιδήποτε, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο και απλά φάρμακα να πάρουμε, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες. Επομένως αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε. Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ».

«Όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου» κατέληξε.

Όσον αφορά στις ελλείψεις στα φάρμακα σημείωσε πως σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.