Προειδοποίηση περί κινδύνου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα, συνδέοντάς την με τα περιστατικά σε Σουηδία, Ολλανδία, Δανία που χαρακτηρίστηκαν «αντι-ισλαμικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η γερμανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί ότι, μετά το κάψιμο των Κορανίου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία.

Γι’ αυτό και συστήνει στους Γερμανούς πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν επισκέψεις σε εκκλησίες.

Να σημειωθεί πως την ίδια προειδοποίηση στέλνουν η μία μετά την άλλη δυτική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Μέχρι στιγμής, το έκαναν η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία και ίσως ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

«Μπορεί να σας συλλάβουν»

Παράλληλα, η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα, με ανάρτησή της στο Twitter, που παραπέμπει σε μία άλλη, ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση, προειδοποιεί τους πολίτες της που βρίσκονται στην Τουρκία ότι μπορεί ακόμη και να συλληφθούν… δι’ ασήμαντον αφορμήν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες Γερμανοί υπήκοοι συλλαμβάνονται αυθαίρετα, τους απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα ή εμποδίζεται η είσοδος στην Τουρκία.

»Ακόμα και άτομα που κατάφεραν να εισέλθουν και να εξέλθουν από τη χώρα χωρίς προβλήματα στο παρελθόν, μπορεί να συλληφθούν κατά τη διάρκεια μιας νέας παραμονής, λόγω κατηγοριών για εγκλήματα που συνέβησαν πολύ παλιά ή νέων κατηγοριών.

»Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέτρα δίωξης βασίζονται στην υποψία προπαγάνδας, υποστήριξης ή συμμετοχής σε οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική, π.χ. το ΡΚΚ ή το κίνημα Γκιουλέν (το τελευταίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία).

»Οι τουρκικές αρχές επιβολής του νόμου τηρούν προφανώς εκτεταμένους καταλόγους προσώπων που διαμένουν στη Γερμανία και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν στόχο διωκτικών μέτρων, ακόμη και χωρίς επαρκείς προκαταρκτικές έρευνες.

«Μείνετε μακριά!»

Με την ανακοίνωση, η γερμανική πρεσβεία δίνει οδηγίες στους Γερμανούς υπηκόους:

«Μείνετε μακριά από πολιτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και γενικά από μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων.

»Να γνωρίζετε ότι οι απόψεις που εκφράζονται και οι ενέργειες που γίνονται στη Γερμανία, όπως η συλλογή υπογραφών για κουρδικά θέματα, μπορεί να εκληφθούν ως επικριτικές για την κυβέρνηση της Τουρκίας και, ως εκ τούτου, να οδηγήσουν σε ποινικές συνέπειες εκεί.

»Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και για την απλή κοινοποίηση ή το ‘like’ της ανάρτησης κάποιου άλλου.

»Τα μη δημόσια σχόλια μπορούν επίσης να διαβιβαστούν στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μέσω ανώνυμης καταγγελίας.

»Σημειώστε ότι ακόμη και η προξενική συνδρομή από την αρμόδια γερμανική αποστολή στο εξωτερικό μπορεί να μην επαρκεί σε πολλές περιπτώσεις για να σας προστατεύσει από την ποινική δίωξη, η οποία μπορεί να είναι σημαντική».

Η προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας

Και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία, προειδοποιεί τους πολίτες για πιθανά αντίποινα από τρομοκράτες, λόγω των πρόσφατων περιστατικών με το κάψιμο του Κορανίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στον απόηχο των πρόσφατων περιστατικών καύσης του Κορανίου στην Ευρώπη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους πολίτες της για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων από τρομοκράτες εναντίον χώρων λατρείας στην Τουρκία.

»Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να επιτεθούν με μικρή ή καμία προειδοποίηση, στοχεύοντας σε χώρους λατρείας ή σε μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί».

Οι οδηγίες προς τους Αμερικανούς πολίτες

  • Μείνετε σε εγρήγορση σε μέρη όπου συχνάζουν Δυτικοί.
  • Αποφύγετε τα πλήθη.
  • Κρατήστε χαμηλό προφίλ.
  • Να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας.
  • Παρακολουθήστε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για ενημερώσεις.
  • Ανατρέξτε στον ιστότοπό μας για τις πιο πρόσφατες ειδοποιήσεις και μηνύματα για τους πολίτες των ΗΠΑ.