Έπειτα από 53 χρόνια και τον τελικό ανάμεσα στη Τσέλσι και την Ρεάλ Μαδρίτης (2-1 οι Λονδρέζοι) το «Γ.Καραϊσκάκης» είναι έτοιμο να ανοίξει ξανά τις πύλες του προκειμένου να φιλοξενήσει έναν ακόμη ευρωπαϊκό τελικό.

Όπως έγινε γνωστό από το απόγευμα της Τετάρτης (25/1) ο τελικός του Ευρωπαϊκού Super Cup του 2023 θα διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου στο φαληρικό γήπεδο, με μερικά από τα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου να «μονομαχούν» σε ελληνικό έδαφος για μια ευρωπαϊκή κούπα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός to10.gr κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν, υπενθυμίζοντας σας τις προηγούμενες έξι φορές που ένας ευρωπαϊκός τελικό διεξήχθη στη χώρα μας.

Τσέλσι-Ρεάλ Μαδρίτης (Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων – 19/5/1971 – Γ. Καραϊσκάκης) 

Η αρχή έγινε το 1971 με την «τιτανομαχία» ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Τσέλσι στο «Γ.Καραϊσκάκης». Παρουσία περισσότερων από 40.000 θεατών, το παιχνίδι τελείωσε 1-1, με τις δύο ομάδες να παίζουν σε επαναληπτικό δύο μέρες αργότερα στο ίδιο γήπεδο. Οι «μερένχες» επικράτησαν 2-1 και ύψωσαν το τρόπαιο στον ουρανό του Πειραιά.

Μίλαν-Λιντς (Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων – 16/5/1973 – Καυταντζόγλειο)

Μόλις δύο χρόνια αργότερα ήταν σειρά της Θεσσαλονίκης να πάρει την «σκυτάλη» με τη Μίλαν να τίθεται αντιμέτωπη με τη Λιντς, και πάλι για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Μάλιστα το αξισημείωτο ήταν πως και η σφυρίχτρα είχε ελληνικό χρώμα, με τον Χρήστο Μίχα να είναι ο άρχων της αναμέτρησης. Το τέρμα του Κιαρούτζι έκρινε την αναμέτρηση, χαρίζοντας το τρόπαιο στη Μίλαν.

Αμβούργο-Γιουβέντους (Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών – 25/5/1983 – ΟΑΚΑ) 

Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια, προκειμένου η Ελλάδα να αναλάβει ξανά την διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού τελικού. Μπροστά σε 73.500 θεατές, οι Γερμανοί σκόραραν στο 9′ με τον Φέλιξ Μάγκατ και πανηγύρισαν την πρώτη και μοναδική κατάκτηση του εν λόγω τροπαίου.

Άγιαξ-Λοκομοτίβ Λειψίας (Τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων – 13/5/1987 – ΟΑΚΑ) 

Το 1987 το Ολυμπιακό Στάδιο των Αθηνών φιλοξένησε τον τέταρτο κατά σειρά ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου με τον Άγιαξ να συγκρούεται με την Λοκομοτίβ Μόσχας. Μια πανέμορφη κεφαλιά του Φαν Μπάστεν στο πρώτο ημίχρονο αρκούσε στον Γιόχαν Κρόιφ και την παρέα του, ώστε να ανέβουν στο υψηλότερο σκαλοπάτι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μίλαν-Μπαρτσελόνα Τελικός Champions League – 18/5/1994 -OAKA) 

Τον Μάιο του 1994, συναντήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο συναντήθηκαν Μίλαν και Μπαρτσελόνα  διεκδικώντας το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» και τον Φάμπιο Καπέλο να κοντράρεται με τον Γιόχαν Κρόιφ. Η Μίλαν ήταν καταιγιστική συντρίβοντας με 4-0 του Ολλανδούς.

Μίλαν-Λίβερπουλ (Τελικός Champions League – 18/5/2007 – ΟΑΚΑ)

Έπειτα από 13 χρόνια η Μίλαν επέστρεψε στην πατρίδας με σκοπό να αγωνιστεί σε ένα ευρωπαίκό τελικό. Αυτή την φορά κόντρα στην Λίβερπουλ.

Μπροστά σε 74.000 θεατές, ο Φιλίπο Ιντζάγκι είχε την δική του βραδιά σκοράροντας δύο γκολ για να χαρίσει τo 7o Champions League στην ιστορία της Μίλαν.