Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο Νίκος Δένδιας παρομοίασε τη ρητορική του Ερντογάν με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και της Βόρειας Κορέας. «Η πατρίδα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος. Οι δυνάμεις αναθεωρητισμού ενοχλούνται από αυτά. Αυξάνουν την προκλητική τους συμπεριφορά με απειλές τύπου Βόρειας Κορέας που περιλαμβάνουν πυραύλους και αναφορές ότι η Ελλάδα δεν έχει επήρεια στα νησιά της αν δεν τα αποστρατικοποιήσει.

Με αφηγήματα όπως της δήθεν Γαλάζιας πατρίδας και προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Επαναλαμβάνω την Ελληνική θέση για το Κυπριακό: η Κύπρος δεν κείται μακράν και δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε παράνομη δήλωση, παράνομη συμφωνία και σε κάθε σε βάρος μας ρητορική. Θα αποδομούμε με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο κάθε σε βάρος μας επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Άλλαξε ο κόσμος επιχειρεί να αλλάξει γειτονιά»

Παράλληλα ο κ. Δένδιας είπε πως «ο τουρκικός αναθεωρητισμός επιχειρεί ανατροπή των ισορροπιών της ευρύτερης περιοχής. Άλλαξε ο κόσμος επιχειρεί να αλλάξει γειτονιά. Έχουμε βασική αρχή το Διεθνές Δίκαιο και την ειρηνική επίλυσης διαφορών. Αυτή τη πολιτική αρχών και αξιών επιλέξαμε» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Η Ελλάδα δεν απαντά στην προπαγάνδα με προπαγάνδα. Αυτό χωρίζει τον Δημοκρατικό κόσμο με τον αυταρχισμό. Η λογική του 19ου των κανονιοφόρων έχει παρέλθει. Η αντίληψη της κυβέρνησης και της κοινωνίας είναι ότι ο λαός της Τουρκίας θέλει ειρήνη σταθερότητα συνεργασία στην συντριπτική του πλειοψηφία γιατί αυτά θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή και αυτά επιδιώκει η Ελλάδα».

«Ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη»

«Η λογική του 19ου αιώνα, της εποχής των κανονιοφόρων, έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Ολομέλεια, όπου εξελίσσεται η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αντίληψη, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου του πολιτικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, είναι ότι ο τουρκικός λαός θέλει ειρήνη, θέλει σταθερότητα και θέλει συνεργασία με την Ελλάδα, στη συντριπτική του πλειοψηφία, γιατί αυτά θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στην περιοχή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα, οι δημοκρατίες γενικά, δεν απαντούν στην προπαγάνδα με προπαγάνδα»

«Δεν θα σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν. Και δεν θα σταματήσουμε να απαντάμε σε κάθε επιστολή, σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη δήλωση αλλά και σε κάθε παράνομη και ανυπόστατη συμφωνία, σε κάθε σε βάρος μας ρητορική. Θα συνεχίσουμε να αποδομούμε με επιχειρήματα, βασισμένα όμως πάντα στο διεθνές δίκαιο, τις ψευδείς αιτιάσεις που εκτοξεύονται εναντίον μας, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, γιατί δεν χρειάζεται να προβαίνουμε σε αντεγκλήσεις στο επίπεδο του παραλογισμού.

Η Ελλάδα, οι δημοκρατίες γενικά, δεν απαντούν στην προπαγάνδα με προπαγάνδα. Άλλωστε αυτό χωρίζει τον δημοκρατικό κόσμο από τον αυταρχισμό. Εμείς απαντάμε με την αλήθεια», σημείωσε ο κ. Δένδιας αναφερόμενης στη ρητορική της Άγκυρας και πρόσθεσε: «Στεκόμαστε δίπλα με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας, αυτούς που δεν αμφισβητούν τις συνθήκες, αυτούς που επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της, που απορρίπτουν τις φαντασιοπληξίες και που δηλώνουν το αυτονόητο. Ότι η λογική του 19ου αιώνα, της εποχής των κανονιοφόρων, έχει ανεπιστρεπτί παρέλθει».

«Η εθνική στρατηγική δεν ανήκει αποκλειστικά, σε κανένα κόμμα και σε καμία κυβέρνηση»

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για όλους τους άξονες της εξωτερικής πολιτικής, μίας πολιτικής, για την οποία τόνισε ότι αναδεικνύει και τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα. «Η ελληνική διπλωματία έχει μπει με σταθερό βήμα στον 21ο αιώνα, η χώρα αλλάζει, πάμε μπροστά. Βεβαίως υπάρχουν, όπως θα υπάρχουν πάντα, λάθη και παραλείψεις. Εμείς δεν διεκδικούμε κανένα αλάθητο, όπως ίσως άλλοι ιδεολογικοί χώροι. Έχουμε πάντα τη δυνατότητα επικοινωνίας και έχουμε πάντα ανοιχτά αυτιά και καλή διάθεση απέναντι στην καλόπιστη κριτική και στον διάλογο.

Η εθνική στρατηγική δεν ανήκει αποκλειστικά, σε κανένα κόμμα και σε καμία κυβέρνηση. Αυτά τα οποία εφαρμόζει η κάθε κυβέρνηση αφορούν το σύνολο του κράτους, το σύνολο του έθνους», επεσήμανε για να συμπληρώσει: «Η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που και ψήλωσε και μεγάλωσε και αυτό είναι μια ιστορική ακρίβεια. Η πρώτη φορά που εθνική επικράτεια μεγάλωσε από το 1947. Αυτές οι επιτυχίες φέρουν τη σφραγίδα της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δημιουργούν εθνικά κεκτημένα όμως. Όχι κομματικά κεκτημένα. Το Κοινοβούλιο πρέπει να στηρίζει και να ενισχύει προς αυτήν την κατεύθυνση, με στήριξη διακομματική και συγχρόνως υπερκομματική.

Μακριά από τις μικρές σκοπιμότητες. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τις πολλές φορές που διχαστήκαμε για θέματα εξωτερικής πολιτικής, από τη διάρκεια του αγώνα μας για ανεξαρτησία, το 1915, το 1922, το 1944. Έχω την πεποίθηση ότι αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν. Και θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα, που φαίνεται να διαμορφώνεται ενόψει της προεκλογικής περιόδου, να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία. Πρέπει να τη διαφυλάξουμε αυτήν την εθνική ομοψυχία».