Ενα 80% του κινεζικού πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει με COVID-19, οι πιθανότητες λοιπόν μίας μεγάλης αναζωπύρωσης ή ενός δεύτερου επιδημικού κύματος μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες είναι «μικρές», εκτίμησε το Σάββατο ο Γου Ζουνγιού, επικεφαλής επιδημιολόγος στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Και εν τούτοις, ουρά περίπου ενός χιλιομέτρου είχαν σχηματίσει χθες, ανήμερα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, έξω από τον ναό του Λάμα στο Πεκίνο, τον σημαντικότερο βουδιστικό ναό εκτός του Θιβέτ, άνθρωποι που ήθελαν να προσευχηθούν για τους αγαπημένους τους, ευχόμενοι να φέρει η Χρονιά του Λαγού «υγεία σε όλους». Οι κινεζικές αρχές έχουν καταγράψει επισήμως 73.000 θανάτους στα νοσοκομεία της χώρας λόγω COVID-19 ή επιπλοκών της από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν χαλάρωσαν αιφνιδιαστικά, έπειτα ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων, την πολιτική της «μηδενικής COVID-19».

Και εκτιμούν πως το κύμα της επιδημίας έχει ήδη κορυφωθεί. Η βρετανική εταιρεία ιατρικών αναλύσεων Airfinity, ωστόσο, θεωρεί ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από όταν ήρθησαν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα στην Κίνα έχει ξεπεράσει τους 640.000 – και προειδοποιεί ότι αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια της μεγαλύτερης ετήσιας αργίας στη χώρα, ίσως να χάνουν τη ζωή τους από COVID-19 έως και 34.000 άνθρωποι καθημερινά.

Μεταναστευτικό κύμα

Είναι άλλωστε η πρώτη φορά μετά το 2019 που οι (απλοί) Κινέζοι, και δη τα εκατομμύρια των εργαζόμενων εσωτερικών μεταναστών, μπορούν να διασχίσουν σύνορα και να γιορτάσουν τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, που είναι γνωστή και ως Φεστιβάλ της Ανοιξης, μαζί με τις οικογένειές τους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ετήσιο μεταναστευτικό κύμα: το υπουργείο Μεταφορών της χώρας εκτιμούσε πως οι κινέζοι πολίτες θα πραγματοποιήσουν συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια ταξίδια.

Σύμφωνα με την Trip.com, το μεγαλύτερο διαδικτυακό πρακτορείο ταξιδιών της Κίνας, τα ταξίδια εκτός μητροπολιτικής Κίνας, από το Μακάου, το Χονγκ-Κονγκ και την Ταϊβάν μέχρι την Ταϊλάνδη, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, και τις ΗΠΑ, παρουσιάζουν αύξηση 540% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μόνο την παραμονή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς έγιναν σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση μέσω σιδηροδρόμου, οδικώς, με πλοίο ή αεροπλάνο συνολικά 26,23 εκατομμύρια ταξίδια – αριθμός κατά το ήμισυ μικρότερος σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, αλλά 50,8% αυξημένος σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Οι μαζικές μετακινήσεις στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ίσως να αυξήσουν τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, αναγνώρισε ο Γου Ζουνγιού, ο κινέζος επιδημιολόγος, παραμένοντας ωστόσο αισιόδοξος. Αλλοι ειδικοί, πάντως, εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τους κατοίκους των επαρχιακών περιοχών, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές υγείας.

Μεγάλη επιφύλαξη

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές όσον αφορά τους νεκρούς από COVID-19 αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, πρωτίστως διότι παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σε σύγκριση με τα παγκόσμια δεδομένα.

Οι Αρχές είχαν ανακοινώσει 60.000 θανάτους στα νοσοκομεία – τεράστια αύξηση σε σύγκριση με τους περίπου 5.000 νεκρούς που είχαν καταμετρηθεί προηγουμένως όλη την πανδημική περίοδο – για το διάστημα μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 12 Ιανουαρίου, και ανακοίνωσαν χθες άλλους 13.000 νεκρούς για το διάστημα μεταξύ 13-19 Ιανουαρίου.

Στον επίσημο απολογισμό, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται οι ασθενείς με COVID-19 που πεθαίνουν στο σπίτι τους, ενώ κάποιοι γιατροί έχουν καταγγείλει ότι τους αποθαρρύνουν να καταγράφουν τη νόσο ως αιτία θανάτου στα πιστοποιητικά.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»