Αναβαθμίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο οδοφωτισμός στο οδικό δίκτυο ευθύνης της στα νησιά Καρπάθου – Καλύμνου – Πάτμου – Λέρου – Σύμης – Ρόδου –  Σύρου – Νάξου –  Πάρου – Σαντορίνης – Μυκόνου – Τήνου και  Μήλου, το οποία αφορά στην ολική αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων, με νέα υψηλής τεχνολογίας “έξυπνα” φωτιστικά τύπου LED.

Έργο που για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα σε 13 νησιά και είναι προϋπολογισμού 6.430.007,60 € .

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η συγκεκριμένη προμήθεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για την Περιφέρεια, η οποία  περιλαμβάνει την αντικατάσταση φωτισμού σε 8.160 ιστούς, με την εγκατάσταση σε πλήρη λειτουργία  8.160 τεμαχίων νέων υπερσύγχρονων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας Led, συμπεριλαμβανομένης και της 10ετούς εγγύησης/συντήρησης καλής λειτουργίας από τον ανάδοχο.

Τα «έξυπνα» φωτιστικά τύπου LED θα φέρουν ήδη προεγκατάσταση για μελλοντική χρήση συστήματος διαχείρισης φωτισμού καθώς και χρήσης έξυπνων εφαρμογών,   με σκοπό την πλήρη γεωγραφική κάλυψη του Περιφερειακού Οδικού Δικτύου των νησιών.

Ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος δήλωσε : «Η συγκεκριμένη επένδυση με την αναβάθμιση του φωτισμού θα εξασφαλίσει, την δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονισμούς, παρέχοντας στην Περιφέρεια βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος (Μείωση Εκπομπών Ρύπων CO2) και εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας.

Η συγκεκριμένη επένδυση δίνει στην Περιφέρεια μας την προοπτική ένταξης σε χρηματοδοτήσεις πρωτοποριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άσκηση περιβαλλοντικών πολιτικών».