Νέα μεγάλη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Σουηδίας προκάλεσε η κίνηση του Σουηδοδανού ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, χθες Παρασκευή, να κάψει ένα Κοράνι μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.

Λίγες μέρες πριν η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα αφού σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη σουηδική πρωτεύουσα, ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου κρεμάστηκε ανάποδα από έναν στύλο μπροστά από το δημαρχείο.

Σουηδία: Δύσκολο να λάβει το τουρκικό «ναι» για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον επέκρινε μια «βαθιά ασεβή πράξη», ενώ εξέφρασε τη «συμπάθειά» του προς τους μουσουλμάνους.

Η αντίδραση του πρωθυπουργού της Σουηδίας

«Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της δημοκρατίας. Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό», δήλωσε με νόημα ο Κρίστερσον στο Twitter σε ανάρτηση που έκανε χθες Σάββατο το βράδυ.

«Το να καίει κανείς βιβλία που είναι ιερά για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής πράξη. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς όλους τους μουσουλμάνους που προσεβλήθησαν από τα όσα συνέβησαν στη Στοκχόλμη», πρόσθεσε ο Κρίστερσον.

Μπαχτσελί: Είναι σκάνδαλο και βαρβαρότητα το κάψιμο του Κορανίου

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί , σύμμαχος του Ερντογάν, αντέδρασε στο κάψιμο του Κορανίου.

Ο Μπαχτσελί μίλησε για «προδοτικές προκλήσεις εγχώριας και ξένης προέλευσης» και για «μια άθλια συνωμοσία και σκληρή ενέργεια κατά του Κορανίου που προκάλεσε την οργή στον τουρκο-ισλαμικό κόσμο και το τέλος της υπομονής μας».

«Η άδεια της σουηδικής διοίκησης σε έναν εκφυλισμένο Δανό πολιτικό να κάψει το Κοράνι μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη δεν είναι μόνο σκάνδαλο, αλλά και σαφής επίδειξη και ενσάρκωση βαρβαρότητας και βανδαλισμού» πρόσθεσε.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος AK του Ερντογάν και εκπρόσωπός του, Ομέρ Τσελίκ, επίσης αντέδρασε ενοχλημένος: «Το να επιτρέπεται η καύση του Κορανίου αποτελεί απειλή για όλες τις θρησκείες και την ελευθερία των πεποιθήσεων. Η Σουηδία έχει ενθαρρύνει την απειλή των πιο σημαντικών αξιών της ανθρωπότητας».

Δυσαρέσκεια και από άλλες μουσουλμανικές χώρες

Ο ακροδεξιός Σουηδός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο του Κορανιού, μια πράξη που είχε στόχο να καταγγείλει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το Σύνταγμα της Σουηδίας και ο σεβασμός προς τις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης οδήγησαν την αστυνομία να εγκρίνει την κινητοποίηση του επικεφαλής του κόμματος Stram Kurs (Σκληρή γραμμή).

Το γεγονός εξόργισε την Τουρκία, η οποία, αφού κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή, ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον.

Πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες εξέφρασαν επίσης την αγανάκτησή τους.

Το Μαρόκο εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του που οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν αυτή την «απαράδεκτη» και «επονείδιστη» πράξη, «η οποία έγινε μπροστά στις δυνάμεις της τάξης».

Η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την ενέργεια, όπως και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.

«Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να ασκείται με υπεύθυνο τρόπο», σχολίασε η Τζακάρτα.

Έκαψαν σουηδική σημαία στην Κωνσταντινούπολη

Στην Τουρκία πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προξενείο της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν. Έκαψαν μια σουηδική σημαία και κάλεσαν την Άγκυρα να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με τη Στοκχόλμη. Άλλοι διαδήλωσαν κοντά στη σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ καταδίκασε μια «επονείδιστη ισλαμοφοβική πρόκληση» και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η διαδήλωση έλαβε την άδεια των αρχών δεν σημαίνει ότι τη στηρίζει η κυβέρνηση.